Kreatív alkotásokkal készülődnek a jönköpingi magyar gyerekek a húsvétra

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
A jönköpingi gyerekek és szüleik kreatív alkotásokkal, nagy kézügyességet igénylő munkákkal készülnek húsvétra, szinte csak a fantáziájuk szab határt. A húsvét szimbólumai, mint a húsvéti bárány, színes tojás, napos csibe, húsvéti kosár, nyúl, nem maradhattak ki a papírból készült csodák közül. Nem csak a gyerekek, a szülők is nagy élvezettel készítették díszeiket. Felnőttként is csodás volt megélni az alkotás örömét, a gyerekek is örültek magyar barátaiknak, hiszen fontos a magyar közösség, a magyar kapcsolatok kialakítása.
Jönköping, kreatív foglalkozásJönköping, kreatív foglalkozásJönköping, kreatív foglalkozásJönköping, kreatív foglalkozás

Húsvétkor ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus feltámadását. A húsvét a legrégibb keresztény ünnep és egyúttal a legjelentősebb is az egyházi év ünnepeinek sorában. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, melynek elemei a feltámadás, az újjászületés. Húsvét napja az 1582-ből származó egyházi szabályzat szerint a tavaszi holdtölte utáni első vasárnapra esik: március 22. és április 25. közé.

Bár Svédországban a tavasz lassan érkezik, itt még nem csodálhatjuk a virágba borult fák látványát, a tavaszi bimbók, nyíló virágok illatát, de a lelkünk már ébredezik, megújulásra várva. Mindannyian várjuk a Húsvétot. Magyar családok sokasága utazik haza Magyarországra szülőkhöz, nagyszülőkhöz, vannak akik itt maradnak, de a magyar népszokások nem maradhatnak el. A "Jönköpingi Klub Hungária Egyesület" szervezésében húsvétra készülődvén a gyerekek is izgalommal telve várják a nyuszit, a piros tojást, a locsolást. Dalolás, éneklés kíséretében mindannyian szuper kézműves dekorációkat készítettünk, ki ajándékba, ki a maga örömére.

A "Jönköpingi Klub Hungária Egyesület" megújulva, újonnan megválasztott elnökével, Bonis Gabriellával és új vezetőségi tagjaival szeretettel várja a klubtagokat és a jönköpingi magyarokat a jövőbeli színes programjaikra, foglalkozásaikra, megemlékezéseikre!

"A húsvéti öröm segítsen a megújulás felé mindannyiunkat. Érezzük és vállaljuk felelősségünket világunkért, a másik emberért, önmagunkért. Gondolkozzunk felelősen, bátran, és cselekedjünk gondolkodásunkhoz hűen. Merjünk változtatni életünkön, és merjünk rálépni életünk szüleinktől és nagyszüleinktől tanított útjára." (Spányi Antal megyéspüspök)