Közös emlékezés a trianoni békediktátumra a Freiburgi Magyarok Baráti Köre kötelékében

Nemzeti Összetartozás Napja - 2023. június 4.

/ Csrepka Márton Bertalan /
csrepka.marton.bertalan képe
A Magyar Országgyűlés 2010-ben június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Az erre a napra való fájó emlékezés legalább nevében kicsit pozitívan cseng azóta, következményeit azonban egy magyar sem feledi el soha.
Megívhó közös emlékezésreTrianon

Közös emlékezés a trianoni békediktátumra a Freiburgi Magyarok Baráti Köre kötelékében. Nemzeti Összetartozás Napja 2023. június 4.

A Magyar Országgyűlés 2010-ben június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Az erre a napra való fájó emlékezés legalább nevében kicsit pozitívan cseng azóta, következményeit azonban egy magyar sem feledi el soha. Nem felejti a Freiburgi Magyarok Baráti Köre sem, mely 2023. június 4-én közös emlékezést szervezett a merzhauseni Johanneskirchébe.

Az eseményt 15 órakor egy evangélikus istentisztelet nyitotta meg, melyet 16.00 órától Prof. Dr. habil Szakály Sándor Dsc. történész, egyetemi tanár, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatójának „Trianonról 103 esztendő után” című előadása követett. A szakmai előadás és beszélgetés még a vártnál is színvonalasabb volt, meghívott előadónk a témát érintő kimeríthetetlen tudásanyagát hatékonyan közvetítette és ültette át, arra késztetve a hallgatóságot, hogy az előadás végén kérdéseket tegyen fel. A jelenlévő mintegy 35 ember érdeklődve figyelt, és a rendezvény záróakkordja, az állófogadás keretein belül mind az előadóval, mind egymás között sokáig a hallottakról értekezett. Lehetőség volt dedikált könyv vásárlására is, melyet többen igénybe is vettek. Úgy gondolom, a mai rohanó világban fontos legalább a nemzeti ünnepeink alkalmával megállni egy pillanatra, átérezni magyarságunkat, visszatekinteni a múltra, és abból tanulván építeni a jövőt, elvégre mégiscsak a történelem az élet tanítómestere, historia est magistra vitae.