Kossuth szellemiségét viszi tovább a Washingtoni Magyar Ház

Emléktábla avatás a Kossuth Háznál

/ Szabó Éva /
szabo.eva képe
A washingtoni Kossuth Ház több mint száz éve tölt be fontos szerepet az amerikai magyarság életében. A kommunizmus idején a Szabad Magyarország nem hivatalos nagykövetségeként is emlegették. December 6-án ünnepélyes keretek között avatták fel az épület homlokzatára helyezett emléktáblát, amely a harminc éve kivívott magyar szabadságot is hirdeti.
ünnepi hangulatbanKossuth Alapítvány elnökeKossuth Házban a székely zászlóSzabó László, Rózsa Gábor, Németh Zsolt

A  magyarok házaként működő épületben az Amerikai Magyar Reformátusok Egyesülete végzett sokoldalú tevékenységet. Főleg a kivándorolt magyaroknak nyújtottak segítséget. Az épület magyar összejöveteleknek, különböző eseményeknek volt az otthona az évek során.

Dózsa György, igazgató, Kossuth Alapítvány:

"A szervezetet tulajdonképpen 1896-ban alapították a magyar reformátusok Amerikában, ami lényegében azt a célt szolgálta, hogy segítsen a bevándorolt magyarokon, mert sajnos abban az időben nem voltak állami segítségek. Már a 10-es évektől kezdve nem csupán szociális hanem pénzügyi, életbiztosítási, betegbiztosítási feladatokat is elláttunk a közösségnek. Az évek során jó pár millió dollárt adományoztunk erre a célra, nem csupán a közösség ügyeire, hanem templomok építésére is. Például a legtöbb református templomot itt Amerikában mi építettük, az mind az egyesület segítségével történt."

A ma már Magyarország tulajdonában lévő Kossuth Ház továbbra is a diaszpóra magyarságát összekötő programok, változatos események helyszíne lesz. Szabó László, washingtoni nagykövet az épület történelmi szerepét emelte ki.

Dr. Szabó László, nagykövet, Washington DC:

A Kossuth Ház hosszú évtizedekig, amíg a kommunista szocialista rezsim volt Magyarországon és a szovjet megszállás, gyakorlatilag egy ilyen nem hivatalos nagykövetségként működött itt Washingtonban. Azok az emigráns magyarok (annak idején disszidenseknek hívták őket), akik nem akartak közösködni a szocialista magyar kormánnyal, itt találkoztak, ebben a Kossuth Házban. Ezért van hihetetlen történelmi jelentősége ennek az épületnek.

A ház szerepe többek között az is, hogy Kossuth szellemiségét országhatárokon átívelve vigye tovább.

Németh Zsolt, elnök, Országgyűlés Külügyi Bizottsága:

Ez a szellemiség abban foglalható össze, hogy a nemzeti összetartozás és a nemzeti összefogás a szabadságért van Kossuth szellemiségében. És az elmúlt évtizedekben ez az épület a kommunizmus időszakában betöltötte ezt a szerepet. És én azt kívánom, hogy ebben az épületben most legyen újra élet. És szolgáljuk a határok fölötti nemzeti összefogásnak, összetartozásnak és a szabadságnak az ügyét. Mert nagyon sok magyar szétszórva a világba nvagy a Kárpát-medencében rászorul erre a támogatásra, az amerikai magyaroknak a támogatására. Az amerikai-magyar lobbinak a helyszíne legyen ez a Kossuth Ház, és ehhez a magunk részéről minden támogatást meg fogunk a jövőben is adni.

A Külügyi bizottság elnöke átadta a korábban az Országházon lobogó magyar zászlót a Kossuth Ház vezetőjének, hogy az Washingtonban is hirdesse összetartozásunkat, közös életünket és azt, hogy vannak közös álmaink, hivatásunk és közös nyelvünk. 

Rózsa J. Gábor, elnök, Kossuth Alapítvány:

Nagyon köszönjük a magyar kormánynak és a magyar népnek, mert mindez nélkülük nem lenne. Nagyon örülök és továbbra is várjuk a magyarokat, amikor erre utaznak, hogy talán benéznek és meglátogatnak minket. Remélem nemsokára sikerül az épületet is felújítani, hogy  szép környezetet biztosíthassunk a magyar programoknak.  

A jelenleg működő programokról a Kossuth Ház könytárosi teendőit ellátó Sütő Eszter beszélt.

Sütő Eszter, könyvtáros, Kossuth Alapítvány:

Az épület több dolognak is otthont ad. Egyre több programunk van, az egyik legfontosabb a nyelvórák szerepe. Heti öt alkalommal vannak nyelvóráink, hétfőtől csütörtökig, illetve egy szombaton. A könyvtár a másik fontos funkciója az épületnek. Jelenleg körülbelül 1600 magyar könyvünk van. Ezek adományokból tevődtek össze. A könyvtár minden második vasárnap van nyitva. Van három négy önkéntesünk, és várjuk az érdeklődőket, akik szeretnének jönni kölcsönözni, olvasni, eljönni gyerekekkel.

Felemelő érzés volt, ugyanakkor mégis teljesen természetes, miként az ünnepi része, később a beszélgetések, a szaladgáló kisgyerekek látványa. Jelen és történelem egyszerre. Különleges adventi pillanatok és én nagyon hálás vagyok értük.