Kool-karantén Lisszabonban

Online magyar programok a jó kedélyért és az egészségért!

/ Orosz Anna Linda /
orosz.anna.linda képe
Lisszabon környékén nagyon összetartó magyar közösség alakult ki. Az olyan viharos időkben, mint amit az idei március hozott, különösen nagy szükség van a támogatásra, egymás segítésére, nevetésre és kikapcsolódásra. Éppen ezért, "ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez" alapon online programsorozatot indítottam Kool-Karantén címszóval.

Ami már jól bevált, érdemes megtartani. A portugáliai magyarok körében megszokássá vált, hogy legalább minden második hétvégén nagy, közös ebédet tartunk a magyar iskolai foglalkozás után. Sokan összejövünk és nagyon jó a hangulat, ezért általában jócskán belenyúlik a délutánba is. Arra is kialakult az igény, hogy hét közben valamilyen kulturális, intellektuális vagy szórakoztató program apropóján találkozzanak a magyarok, havonta akár több alkalommal is. Nos, attól, hogy embertársaink és önmagunk védelme érdekében (és figyelemmel a vírus-kommandóra is) most fizikailag nem találkozhatunk egy ideig, a virtuális térben még megtehetjük. Online programsorozattal is pótolható a hiány.

Márciusban Kool-karantén jeligével olyan kool-tur programok biztosítására törekszem, amik segítenek megküzdeni a stresszel és a bizonytalansággal. Közösségi érzésre és örömre van szükség, erősíteni kell a pozitív látásmódot, és ahol kell, segíteni megküzdeni a magánnyal. Ez utóbbira is szükség van, hiszen vannak olyanok, nem is egyen-ketten, akik magukra maradtak ezekben a zűrzavaros napokban egy idegen országban, "új hazában". Itt van a munkájuk, itt van az életterük, a lakásuk. Van, aki azért nem utazik haza Magyarországra, hogy ne veszélyeztesse idős családtagjait és nincs más otthon, ahova hazamehetne. Mások otthona gyermekzsivajtól hangos, egyes családokban három, négy lurkó is van. Ezek a szülők cseppet sem unatkoznak, elkel nekik egy virtuális babysitter.

A helyzet mindenkinek új, nekem, lisszaboni KCSP-ösztöndíjasnak is. Olyan sok jó példát lehet látni  a pozitív megküzdésre a világ különböző pontjairól. Az olaszok énekelnek, a lisszaboniak versfolyamot indítanak, az orvosokat, rendőröket megtapsoljuk, a tanárok gyorstalpalóban vezették be az online oktatást, virtuális színház és múzeumlátogatások nyílnak, és sorolhatnám. A magyar közösség érdekében én is szeretném a legjobbat kihozni a helyzetből. Ennek érdekében az első lépés itt, Lisszabonban, a karantén-órarend létrehozása volt. :)

Márciusban 16-tól hetente – este és reggel vegyesen – 4 online jóga: stresszoldó légzés és meditáció foglalkozás, valamint 3 online mesemondás – irodalommal és történelemmel tarkítva – várja a portugáliai magyarokat. Itt indul a változás... meglátjuk, merre és hova jut. Bízom benne, hogy mindannyian tanulunk belőle. Hiszem, hogy van jó oldal. Minden nehézségben megtalálhatunk és megtanulhatunk valami értékeset, ráláthatunk olyan kincsekre, amit alapvetőnek vettünk és el is felejtettünk értékelni.