Könyvbemutató Buenos Aires-ben: Tomi, Budapest 1944

Tomás Kertész könyve

/ Dr. Tari Adrienn /
tari.adrienn képe
2018. június 27-én volt az Amijai Közösség (Comunidad Amijai, Buenos Aires) épületében Tomás Kertész könyvének bemutatójára.
Tomás Kertész és Diana WangTomás Kertész és Gabriel Mayo Tomás Kertész és Natalí IniTomás Kertész és Jonathan Karszenbaum

Az eseményt Gabriel Mayo az Amijai Közösség igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, hogy két hónapja született meg a gondolat, hogy Tomás Kertész könyvét az egyetem jogi kari (Universidad de Buenos Aires, Facultad de Derecho) bemutatója után itt is megismertessék. Az est folyamán a Holocaust Múzeum (Museo del Holocausto Buenos Aires) igazgatója, Jonathan Karszenbaum beszélt a könyv történelmi hátteréről, hisz a nagyszámú hallgatóság jelentős része már Argentínában született és az európai történések mind időben mind térben távol estek tőlük. A könyvbemutató során Natalí Ini beszélgetett a 89 éves szerzővel, akivel mintegy 2 éven át dolgoztak együtt, ő vetette papírra hol a háború nagyon szomorú és megrázó eseményeit, hol pedig a 16 éves Tomi csínytevéseit. A fiatal Tomi nyugtalan személyiségének és pozitív életszemléletének köszönheti azt, hogy már felnőve, Tomás Kertészként személyesen tudta elmesélni nekünk, hogyan éltek Magyarországon a háború előtt, mi is történt velük 1944-ben Budapesten és hogyan jutott el Argentínába. A beszélgetést Diana Wang, a Los Niños Escondidos (Az elrejtett gyermekek) könyv írónője zárta, akinek könyvében a fiatal Tomi is szerepel, aki a Holocausttal kapcsolatos memoárok pszichológiai hátterére próbált rávilágítani és magyarázatot találni arra, hogy miért született az elmúlt 10-15 évben ilyen nagyszámú visszaemlékezés. A könyvbemutató előtt és után is volt lehetőség az íróval beszélgetni, aki gyönyörű választékossággal beszélt magyarul, még az Argentínában eltöltött majd 70 év ellenére is, és bevallotta, bízik abban, hogy egyszer szülőhazájában is lehetősége nyílik könyvének bemutatására.