„Könyv, toll, tinta, ceruza…”

/ Patai Borbála /
patai.borbala képe
Magyarországon szeptember elsejével megnyitották termeiket az iskolák, és kezdetét vette a 2016/17-es tanév. Németországban - tartományonként eltérően - kicsit később, szeptember közepén kerül elő a szekrényből az iskolatáska, a toll, a ceruza. Ezzel egy időben azok az iskolák is megnyitották kapuikat, ahol magyar anyanyelvoktatás folyik. Münchenben számos magyar család abban a szerencsés helyzetben van, hogy hétvégenként magyar iskolába járhatnak a gyerekeik.
Tanításra várvaÉvnyitóToll, ceruza

A müncheni Hétvégi Magyar Iskola és Óvodában közel kétszáz beiratkozó óvodás és iskolás részvételével kezdődött el az idei tanév. Az évnyitón Meyle Éva, az iskola vezetője köszöntötte a kisdiákokat, kísérőiket, szüleiket. Az iskola több évtizedes múltra tekint vissza, korábban 30-70 fős létszámmal működött a Magyar Katolikus Misszió keretein belül. Bajorországban évek óta nő a magyar anyanyelv ápolásának igénye. A magyar nyelvű oktatást a 2014/2015-ös tanévtől a Müncheni Magyar Intézet Egyesület Magyarország Müncheni Főkonzulátusával együttműködve több helyszínen bonyolítja le. Az anyanyelvi oktatás konzuli modelljéhez csatlakozva idén harmadik alkalommal, és jelentős létszámbővüléssel kezdődött el az oktatás. A modell legfontosabb hozadéka, hogy a hétvégi iskolákban magyarul tanuló gyermekek bajor iskolai bizonyítványában – a kötelező bajor iskolán kívüli teljesítményként – feltüntethető, hogy magyar oktatásban vettek részt. Bizonyos feltételek mellett kérvényezhető a magyar nyelv idegen gimnáziumi vizsganyelvként való elismertetése is.

Az idei évben a müncheni Hétvégi Magyar Iskola és Óvodában szombatonként 20 alkalommal 8 csoportban zajlik a magyar nyelv és irodalom, a magyar történelem és földrajz oktatás. Az iskola-előkészítő csoportokban és az 1-6. osztályokban a gyerekek magyarországi tankönyvekből, szakképzett pedagógusok segítségével tanulhatnak. A tanév során kiemelt hangsúlyt fektetnek a magyar helyesírás és a folyékony olvasás elsajátítására és fejlesztésére. Ugyanakkor az iskolai feladatok teljesítése mellett a nemzeti ünnepek eseményeivel, a magyar jeles napok szokásaival is megismerkednek a tanulók.