Öt kontinensen emlékeznek 1956 hőseire

A Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor programoknak nagy a szerepe abban, hogy a felnövekvő generációk is megismerjék ‘56-ot.
'56 ünneplése a világban'56 ünneplése a világban'56 ünneplése a világban'56 ünneplése a világban

Európa- és világszerte tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából azokban az országokban, ahol magyar közösségek élnek. Az ünnep személyes kötődést is jelent azokon a területeken, ahol maguk a szabadságharcban részt vett, és máshol letelepedett emberek vagy leszármazottaik élnek. Máshol a szabadságvágyat, a bátorságot jelképezi a külföldön élő magyarok számára, a szórványban pedig az anyaországgal való összetartozás, a kegyelet és a szolidaritás miatt fontos.

A külföldön élő magyaroknak szinte többet jelent az 1956-os forradalom, mint a Magyarországon élőknek, mivel sokan akkor hagyták el Magyarországot és érkeztek új hazájukba. Sok helyen élnek még menekültek, számukra és az ő leszármazottaik számára október 23-ának megünneplése a nemzeti összetartozás, az anyaországhoz való kötődés kifejezése is.

Jól érzékelteti ezt, hogy még Dél-Afrikában is sokan több száz kilométert utaznak azért, hogy az ‘56-os forradalom emlékére szervezett programokon részt vegyenek. Mint azt a Kőrösi Program ösztöndíjasának elmondták, nyelvük, értékrendszerük, közös kultúrájuk egy életre összeköti őket, és ezt ünneplik meg minden évben.

A legtöbb menekült az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Németországban, Svájcban és Franciaországban telepedett le. Az 1956-os megemlékezés kiemelkedő kulturális esemény ezekben az országokban, hiszen az ‘56-os forradalmat követően alakult meg a helyi magyar szervezetek nagy része, vagy akkor erősödtek meg. Menekültek alapították Németországban az ulmi és a nürnbergi Magyar Kultúregyesületet, a Hannoveri Magyar Egyesületet, vagy Dél-Afrikában a Magyar Szövetséget épp úgy, mint ahogy számos amerikai és kanadai szervezetet is.

A Párizsban 1957-ben alakult 1956-os Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága, idén már 61. alkalommal rendezi meg programját. 1957 óta hagyomány Brüsszelben is, hogy kezdetben fáklyákkal, ma már gyertyákkal vonuljanak az Ismeretlen Katona emlékművéhez.

Az argentínai Buenos Airesben ugyancsak ‘57-től tartanak magyar nyelvű megemlékezéseket. Kanadában Edmontontól Ottawáig az 50-es évek óta róják le évről-évre kegyeletüket azok előtt, akik életüket áldozták a szabadságért.

San Franciscoban is 1957 óta visszatérő program a Serlegvacsora. Abban az évben adományozták a helyi egyháznak azt a serleget, amit az óta minden évben elővesznek, és kiteszik a forradalomra emlékező vacsorán, mellette egy emlékkönyvvel, amit aláírnak az ott ünneplők.

Ahol lehet, maguk az ‘56-os menekültek, de utódaik, és családtagjaik is aktív részt vállalnak ‘56 emlékének ápolásában. Szemtanúkkal szerveznek találkozót a németországi Hannoverben, a svájci Genfben, a belgiumi Brüsszelben pedig, mint már évek óta mindig, idén is ötvenhatos menekültek élettörténetei hangzanak el.

Novemberben több francia települést, így Lyont és Grenoble-t is felkeresi a Nizzában élő legendás „piros kabátos lány”, Kozmovszky Edina, akiről fotó készült, ahogy fiatal lányként a Magyar Rádió erkélyén lengeti a magyar zászlót, és aki október 23-án a diákok 14 pontját olvasta be a rádióban.

A diaszpórában a megemlékezések és ünnepi műsorok nemcsak a forradalom eseményeivel, hanem az emigrációval is kiemelten foglalkoznak.

Az ausztráliai Melbourne-ben fókuszba kerülnek a melbourne-i olimpia magyar vonatkozású eseményei. 1956-ban, amikor a sportolók több napos repülés után megérkeztek az olimpia városába, a helyi magyarok karjukon gyászszalaggal fogadták őket. A sportolók ekkor tudták meg, hogy a forradalmat vérbe fojtották. A magyar csapat 49 tagja nem is tért haza Budapestre.

Kanadában, Niagara Fallsban tekinthető meg a ’The Hungarian Exodus’ című mozgó kiállítás, mely az 1956-ban Kanadába érkező magyarok történetét dokumentálja, személyes visszaemlékezések és dokumentumok alapján. A kiállítást az elmúlt 12 évben, több tízezer ember tekinthette meg Halifax-tól, Montreal, Hull, Ottawa, Toronto, Hamilton, Winnipeg, Calgary-n és Edmontonon át, egészen Vancouver-ig.

A Bevándorlók Múzeumának magyar gyűjteményét avatják a paraguayi Asunciónban, a dél-afrikai Johannesburgban pedig a Bethlen Gábor Alap pályázatán nyert összegből vásárolt könyveket adják át a még köztük lévő 56-os magyaroknak. Lindsay Tonkin A commemorative album of  Remembrance to Hungary and it’s people című könyve angol nyelven íródott, és rengeteg dokumentumot, információt és fényképet tartalmaz az akkor oda érkezett magyarokról.

Az angliai Southend on Sea-ben mutatják be az 56-osok emlékeit feldolgozó kétrészes dokumentumfilmet, a „Life after Operation Whirlwind”-et (Élet a november 4-én indított szovjet invázió után).

A Kőrösi Csoma Sándor Program és a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai a diaszpórában és a szórványban is mindenhol aktívan részt vesznek a megemlékezések és az ünnepi műsorok szervezésében, sőt, felelevenítik az ünnepet ott is, ahol ennek nem volt hagyománya, mint például az argentin Córdobában, vagy ahol már nem élnek az 56-os magyarok, mint az angliai Kingston upon Hull városában.

A szórványban, ahol a Petőfi program ösztöndíjasai tevékenykednek, egészen máshogy ünnepelnek, mint a diaszpórában.

A szomszédos országokban már régóta élő magyar közösségek többnyire nem voltak részesei az 56-os eseményeknek, számukra az emlékezés elsősorban a magyar nemzeti tudat megőrzéséről szól.

Erdélyben sok helyen nem tartanak megemlékezést, azt egyik kivétel Bukarest, ahol az onnan 42 km-re található Snagov községben Nagy Imre emlékművét koszorúzzák meg. Nagy Imrét és legközelebbi bajtársait ‘56 november végén hurcolták Romániába, és 1957. áprilisi őrizetbe vételéig Snagovban voltak házi őrizetben.

Brassóban a helyi templom udvarán egy fiatal mártír kopjafáját koszorúzzák meg, Fogarason felelevenítik, hogy arra haladtak az orosz tankokat szállító vonatok, Segesváron pedig a Gaudeamus Alapítvány ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját, és ennek keretébe illesztik az ’56-os megemlékezést.

Interaktív megemlékezést szerveznek és „56-os szobát” is berendeznek a nagyenyedi Bethlen Gábor Líceum pedagógusai és az ott tevékenykedő ösztöndíjasok: az „Iskola másként” hét keretében.

Prágában a Ghymes együttes ad ünnepi koncertet, ‘56 és a ‘68-as prágai tavasz emlékére. Kétnapos kirándulást szerveznek Bosznia-Hercegovinában, filmvetítéseket Fiumében, emléktáblát avatnak a szerbiai Temerinben. A Varsói Egyetem Magyar tanszéke pedig több európai tanszék diákjainak bevonásával egy közös ismeretterjesztő társasjáték-estet és filmvetítést rendez.

Szlovákiában és Ukrajnában elsősorban a magyar oktatási nyelvű iskolák tartanak kisebb-nagyobb megemlékezést.

Megemlékezések a Kőrösi Csoma Sándor Programban résztvevő szervezetek körében - a teljesség igénye nélkül

AUSZTRÁLIA

A melbourne-i magyar közösség koszorúzással, majd a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai által rendezett, az '56-os emigrációval és a melbourne-i olimpia magyar vonatkozású eseményeivel kiemelten foglalkozó műsorral ünnepel.

Sydney-ben több megemlékezést tartanak, az érdeklődők pedig egy, az olimpia idején történteket felelevenítő előadást is hallhatnak OlimpIKONOK címmel.

Perth-ben Dr. Mikola István, Magyarország új ausztráliai nagykövete mond köszöntőt az ünnepi rendezvényen, amelynek műsorát egy olyan asszony állítja össze, akinek testvére eltűnt a forrongásban.

 

ÉSZAK-AMERIKA

EGYESÜLT ÁLLAMOK

Az Egyesült Államokban élő magyar közösségek és szervezetek október 14-től egészen november 1-ig tartják az ünnepi megemlékezéseket.

San Franciscoban 1957 óta minden évben megemlékeznek az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcról és a szervező református egyháznak minden évben segítséget nyújt az Első Kaliforniai Huszár Regiment, San Francisco Bay Area Magyar Iskola, a Cserkészet és a Katolikus Misszió. Az összes magyar szervezet képviselteti magát az ünnepen, amit az első évtől az úgynevezett Serlegvacsora követ. A nevét onnan kapta, hogy 1957-ben az egyháznak egy serleget adományoztak, amelyet minden évben elővesznek és kiteszik a vacsorán, mellette egy emlékkönyvvel, amit aláírnak az ott ünneplők.

Seattle-ben programsorozattal készülnek, benne a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Spirit of Hungary című táncelőadásával. Floridában ökumenikus istentisztelet, koszorúzás és ünnepi műsor lesz Venice-ben, október utolsó hetében Áder János köztársasági elnököt várja megemlékezésére az Első Magyar Egyesült Keresztény Egyház (First Hungarian United Church of Christ of Miami) Miamiba, majd a helyi közösség Sarasotába.

New Yersey-ben Passaicon, a Magyar szabadságharcos emlékműnél ünnepelnek a környékbeli magyar szervezetek, gyertyás felvonulást rendeznek New Brunswickban, ünnepi műsor várja az érdeklődőket Dallasban. New Yorkban Pigniczky Réka Hazatérés című dokumentumfilmjét mutatják be.

Daytona Beachen az 56-os forradalom 60. évfordulójára készült Szabadság Kopjafát koszorúzzák meg, az orlandói magyar óvodában és kisiskolában szemtanú meséli el emlékeit a gyerekeknek, és mint minden évben, az „ötvenhatosok” beszámolói, vagy csupán a jelenlétük kiemelkedő szerepet kapnak az ünnepi műsorban, San Diegóban

KANADA

Az edmontoni magyarok közösen emlékeznek a Magyar Házban, ünnepi műsorukban a felnőttek mellett a már itt született gyermekek is fellépnek. A magyar kormány képviselete nevében az ünnepség díszvendége és egyben ünnepi szónoka Dr. Grezsa István miniszteri biztos, aki Niagara Fallst is felkeresi. Hamiltonban a helyi temetőben álló 56-os emlékművet keresik fel, és a helyszínen emlékeznek meg az eseményekről. 

Megemlékezést és ünnepi műsort szerveznek Winnipegben, Montrealban, Ontarióban, Ottawában, és Victoriában, Niagara Fallsban pedig megtekinthető a ’The Hungarian Exodus’ című mozgó kiállítás, mely az 1956-ban Kanadába érkező magyarok történtét dokumentálja, személyes visszaemlékezések, korabeli dokumentumok alapján. A kiállítás Magyarországon is látható különböző, szezonális eseményeken, ugyanis a Kanadai Nagykövetség közreműködésével a francia-angol mellett elkészítettek egy magyar-angol nyelvű változatot is.

Torontóban többnapos megemlékezést szervez a Kanadai Magyar Kulturális Tanács (KMKT), a Kanadai Magyar Kultúrközpont és a Torontói Magyar Főkonzulátus, melynek keretében látható lesz a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Spirit of Hungary című performansza is.

 

EURÓPA

AUSZTRIA

A legkisebbeket és a felnőtteket is számtalan, az ‘56-os megemlékezésekhez kötődő program várja Bécsben. A jelentősebb fővárosi rendezvények mellett 1-1 szervezet külön is tart kisebbeket Bécs mellett Burgenlandban, és a nyugati országrészben is: a gyerekeket kézműves foglalkozások várják, és ünnepi műsor lesz a Collegium Hungaricumban, ahol „Színpad és kínpad“ – A magyar színházi élet eseményei 1956-1958 között előadást is szerveznek az 1956-os forradalom színházi történéseiről.

BELGIUM

Brüsszelben, mint 1957 óta mindig, gyertyás-zászlós felvonulást szerveznek az Ismeretlen Katona emlékművéhez, de megemlékezés lesz a Magyar házban is, ahol ötvenhatos menekültek élettörténetei hangzanak el. A Liege-i Magyarok Egyesülete a Banneux-i hagyományos zarándoklatra hívja az érdeklődőket.

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

A „Life after Operation Whirlwind” című dokumentumfilmet, Király Attila és Samuelis László operatőrök munkáját vetítik Southend-on-Seaben október 23-án. Kingston Upon Hullban is filmvetítés lesz, itt a Szabadság, szerelem című magyar filmet nézik meg közösen az emlékezők.

Windsorban versekből, prózákból és zenés betétekből összeállított műsort mutatnak be helyi magyarok.

A magyar iskolák és óvodás szervezik a megemlékezéseket Corkban és Newportban, Cardiffban pedig a Magyar Kulturális Fórum várja a helyieket visszaemlékezésre és filmvetítésre.

FINNORSZÁG

Helsinkiben a hagyományoknak megfelelően Magyarország Nagykövetsége szervez megemlékezést, a Bogányi testvérek pedig koncertet adnak, amellyel egyben azt is ünneplik, hogy a Bogányi házaspár 30 éve érkezett Finnországba zenét tanítani.

FRANCIAORSZÁG

Az 1956-os megemlékezés kiemelkedő kulturális eseménye a párizsi magyarságnak, ahol 1957-ben alakult meg az 1956-os Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága, mely idén 61. alkalommal rendezi meg programját. Ünnepi szentmise és koszorúzás után a Párizsi Diadalívnél vonul fel az Emlékbizottság, ahol az Ismeretlen Katona sírjának megkoszorúzásával és az Örökláng meggyújtásával ér véget a program.

A lyoni Rhône Alpesi Francia Magyar Baráti Társaság (AFHRA), majd a grenoble-i Magyar Egyesület novemberben a „piros kabátos lányt”, Kozmovszky Edinát látja vendégül. Október 23-án ő olvashatta be a diákok 14 pontját a rádióban. Erről, és az október 23-át követő történésekről beszél majd.

NÉMETORSZÁG

Németországban az ‘56-osok által alapított szervezetek, a magyar kulturális egyesületek, a cserkészcsapatok és a helyi egyházak szervezik a megemlékezéseket.

Az idén 60 éves Hannoveri Magyar Egyesület október 23-án este rendezi meg koszorúzással és gyertyás felvonulással egybekötött megemlékezését, majd az ünneplő közösség tagjai együtt maradhatnak egy közeli étteremben, ahol van mód megismerkedni, beszélgetni az egykori ’56-os menekültekkel is. Hamburgban, Frankfurtban, Nünbergben, Ulmban és Stuttgartban is lesznek ünnepi programok, több városban ünnepi ökumenikus istentiszteletet tartanak. Berlinben a 86. Apáczai Csere János cserkészcsapat megemlékezésén a kisebbek a Kaláka együttes koncertjét hallgathatják meg, a nagyobbaknak pedig Szabó Szonja Partizánok című rövidfilmjét vetítik, amely gyerekszemmel mutatja be 1956 októberét.

PORTUGÁLIA

Lisszabonban a Magyar Nagykövetség rendez ünnepi fogadást, a Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület pedig szabadtéri Sportnapot szervez a portugáliai magyaroknak. A megemlékezések részeként levetítik a Szabadság, Szerelem című filmet magyar nyelven, angol felirattal.

SPANYOLORSZÁG

Madridban az október 23-ai megemlékezés hivatalos keretek között zajlik, a nagykövetség szervezésében, elsősorban a diplomáciai testületnek, de a rendezvények nyitottak. Ezen kívül közös kirándulás indul Toledóba, ahol az ottani, múzeumként működő királyi erődben megkoszorúzzák az ’56-os menekültek tiszteletére állított emléktáblát.

SVÁJC

Genfben október 7-én az ott élő ‘56-os menekültek gyűltek össze, hogy megosszák emlékeiket egymással és a fiatalabb nemzedékkel. Az forradalomra emlékező ünnepélyek megkoronázásaként november 8-án 1956-os forradalmi emlékszobrot emelnek a Svájcban élő magyarok Grand-Saconnex-ban.

SVÉDORSZÁG

A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének meghívására a budapesti Tanod’art zenés színház műhely egy egyfelvonásos darabbal járja végig az országot és 8 különböző helyszínen mutatja be a „Nagyapa októbere” című darabját.  A helyszínek: Stockholm, Uppsala, Malmö, Göteborg, Helsingborg, Lund, Jönköping és Eskilstuna.

A halmstadi Barátság Magyar Egyesület két KCSP ösztöndíjas interaktív előadásával idézi fel az 1956-os eseményeket.

 

DÉL-AFRIKA

Az ausztriai menekülttáborokba érkezők közül Dél-Afrika körülbelül 1500 magyart fogadott be, ők hozták létre Johannesburgban a Dél-Afrikai Magyar Szövetséget is, amely minden évben körülbelül félórás műsorral emlékezik meg az ’56-os eseményekről. Az idei műsorban az egyik legfontosabb momentum az afrikai kontinens valószínűleg egyetlen ’56-os emlékművének megkoszorúzása.

 

DÉL-AMERIKA

A Dél-Amerikában élő magyarok többsége még a 19. század végén és a 20. század elején telepedett le, ezért kevesek számára jelent személyes kötődést vagy emléket 1956. Ennek ellenére fontosnak tartják a megemlékezést, mert példaértékűnek tartják a szabadságukért harcoló magyarok kitartását és küzdelmét.

Santiago de Chilében a Chilei-Magyar Kulturális Egyesület és Magyarország Santiagói Nagykövetsége szervezi közösen az ünnepi műsort, amelyen fellép a 4 és 8 év közötti gyerekek alkotta Kis-Duna Táncegyüttes is.

Argentínában, Buenos Airesben a megemlékezéseiket 1957-től minden évben, magyar nyelven tartják a hétvégi magyar iskola, a Zrínyi Ifjúsági Kör szervezésében, Córdobában viszont leginkább a Kőrösi Csoma Sándor Program elindulása óta elevenítik fel a magyarok hősies küzdelmét.

Paraguayban az 1936-ban alapított Magyar Egyesület 2018. október 23-án, az ’56-os forradalom évfordulóján avatja fel a Bevándorlók Múzeumának magyar gyűjteményét Asunciónban, egyben megemlékeznek az ’56-os forradalomról és hősi halottairól. Ennek keretében sor kerül a Paraguayba kivándorolt Teleki Béla gróf ünnepi beszédének felidézésére, amelyet 1961-ben a forradalom 5. évfordulója alkalmából mondott el Asunciónban.

 

ÚJ-ZÉLAND

Az Aucklandi Magyar Klub ünnepi műsorral, a KCSP ösztöndíjasai pedig mezőségi táncokkal készülnek, Wellingtonban pedig a Magyar Millennium Park Trust koszorúzással egybekötött ünnepélyes megemlékezést tart a magyar kertben.