Kolbász és rétes ebéd

Táncos hétvége a Kodály családban

/ Izsák Zoltán Sotiris /
izsak.zoltan.sotiris képe
Az elmúlt hétvégén (január 26.án) tartotta meg hagyományos kolbász és rétes vásárát a Kodály Együttes Torontóban. Ez nem csak egy ebéd, hanem egy táncos házi verseny is volt.
VersenyVerseny FellépésEredmény hirdetés

A Kodály Együttes fontos szerepének tekinti az utánpótlás képzését és oktatásának szervezését. A mostani hétvégi rendezvény egyben a nyári táboroztatást kívánja támogatni. A Cifra tábort immáron 29. alkalommal rendezik majd meg a közeli Niagara Falls-on 2020 júliusában. A lelkes szülők és támogatók vasárnap jótékonysági ebéden vehettek részt, amelynek célja a közösségápolás mellett a táboroztatás támogatása, és az élmények gazdagítása volt. Az együttes életében a szorgos hétköznapok mellett az ilyen találkozók, szakmai napok, családi összejövetelek is hozzájárulnak a közösség összekovácsolódásához. Az idei év különleges is, a 60. évforduló közeledte pozitív energiákkal segíti kicsiket és nagyokat egyaránt.

E napon szorgalmas kezek dolgoztak a konyhán és a kiszolgáló tereken is. A lelki támogatás után, amelyet a katolikus mise biztosított, a vendégeket sült kolbász, rétes várta, és az ebéd mellé az együttes három fiatal csoportjának bemutatója járt.  Az aprók kalocsai játékokkal és táncokkal  készültek, őket követte a gyerek csoport, amely idén felcsíki táncokat hozott. A műsor az ifi csapat Rábaköz polgári és paraszti tánckultúrájából merített etűdjeivel folytatódott.

A napnak közel sem lett vége a bemutatók után. Délután egy, az idei évvel kezdődő házi versenyt is szervezett az együttes. A Pontozó néptáncverseny és találkozó Észak-Amerika legnagyobb néptáncos rendezvénye. Az ide delegált versenyzők már ősztől külön felkészülésen vettek részt, amelynek első nagy állomása volt ez a megmérettetés. A zsűrit Dobi Andrea, volt Kodály együttes pedagógus és vezető, Speck Andrea, a Kodály együttes táncpedagógusa, valamint Szolnokiné Jaczkó Xénia, Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas és néptánc pedagógus alkotta. Az előzetes megmérettetés nívója a Pontozó verseny magas színvonalának fenntartását hívatott biztosítani. A szakmai vélemény és válogatás mind-mind a további felkészülést és a táncokban való elmélyülést támogatták.