Kodály hétvége New Brunswickon

/ Orosz Sára /
orosz.sara képe
„A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.” – Kodály Zoltán
Közös játékTáncházGálaműsor

2017-ben a Kodály hétvégének New Brunswick adott otthont, ahol mintegy százhúsz cserkész csemete tölthetett el néhány napot a zene bűvöletében. Furulyázni tanultak, népdalokat énekeltek és kézműveskedtek is, megismerkedhettek a citerával és a dorombbal. A szombati nap végét pedig táncház koronázta meg.

Ez az esemény különleges cserkészprogram. Szombaton, egy teljes napon át annyi magyar kultúrát szívhattak magukba a gyerkőcök, amennyit csak bírtak. A vasárnapi gálaműsorra pedig a szülők is hivatalosak voltak, ahogy ez minden évben lenni szokott. Akkorra két, nagyobb alkotás is díszítette a színpad két oldalát: a legidősebb korosztály által, kartonból készített székely kapu és a feldíszített májusfa. A hétvége témája ugyanis a pünkösd volt és ennek az időszaknak a szokásai. De a kisebb fiúcskák is büszkén viselték a saját maguk által díszített kalapokat és a kislányok a pántlikás hajdíszeket, kalárisokat.

Mint utólag kiderült, az egyik lelkes résztvevő vasárnap este a zuhany alatt is pünkösdi versikét szavalt. Ennél jobb bizonyíték nem is kell arra, hogy a hétvégének minden szempontból nagy sikere volt.