Klubest a magyar kultúra napja tiszteletére

/ Bodorné Péter Judit /
bodorne.peter.judit képe
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Ennek idén van 200 éve. Magyarország Himnusza egyedülálló módon képviseli a magyar néplelket, a nemzeti összetartozás egyik fontos sarokköve, és a több, mint ezeréves magyar államiság jelképe.
Mindenki örömmel énekelte az ismert népdalokatDr. Vucsicsné Z. Anikó egyesületi elnök köszönti Hegede Szabolcs konzultProgramjainkon szívesen vállal fellépést a művész, amiért mindenki nagyon hálás.Nürnbergből Hegede Szabolcs konzul és Patkós István konzuli munkatárs, míg  Münchenből Juhász Gergely, magyar közösséggel való kapcsolattartásért felelős diplomata, tiszteltek meg jelenlétükkel

A kultúra fogalmának meghatározására már sokan, sok helyen vállalkoztak. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatót idézve „a néprajztudomány ezt úgy határozza meg, hogy a kultúra az ember szükségleteinek kielégítésére létrehozott eszközök és módok összessége... Ezek közé sorolhatók többek közt az emberi kapcsolatok is. Kapcsolat az ember és a másik ember, ember és az Isten, ember és a természet között”. A Nürnbergi Magyar Kultúregyesület is erre vállalkozott, amelynek klubestjeit Kardos Andrea szervezi meg havi rendszerességgel.

A kultúra napi klubesten az egyesület volt és jelenlegi elnökei, önkéntesei, Magyarország Müncheni Főkonzulátusa és Nürnbergi Konzuli irodája is képviseltette magát. Nürnbergből Hegede Szabolcs konzul és Patkós István konzuli munkatárs tisztelt meg minket, illetve Münchenből Juhász Gergely magyar közösséggel való kapcsolattartásért felelős diplomata. Tordai-Lejkó Gábor müncheni magyar főkonzul üdvözletét közvetítve elmondta, hogy idén több jeles évfordulóra emlékezünk. Kölcsey 200 éve tisztázta le a Himnusz kéziratát, de 200 éve született Petőfi Sándor és Madách Imre is. A kultúra a németországi egyesületekben összetartó erő, ami biztonságot ad a magyaroknak. A nürnbergiek nagyon aktívak az egyesületi életben, a munkájuk Münchenből is látszik, de csak addig érdemes ilyen sokat dolgozni, amíg nem megy a magánélet kárára.

A Nürnbergi Magyar Citerazenekar zenészei énekesekkel kibővített formációban magyar népdalokat énekeltek, amelybe a közönség is örömmel becsatlakozott. A Kreatív Színpad irodalmi műsora mélyebb gondolatokat fogalmazott meg versekkel, prózával. Mindenki nagy örömére a programban az egyesület művészeti csoportjai mellett fellépett Szurgyi Gergely gitárművész is, és Nedeczky Gábor borszakértő a magyar borkultúráról tartott előadást, amelyet borkóstoló kísért.

A népdalok közös éneklése, a versekben, a gitárzenében való közös elmélyülés, a tokaji bor, a borászati történetek megismerése, a magyar sült kolbász: mindezek teljes élménnyé tették az estét. A Nürnbergi Magyar Kultúregyesület Klubestjének legnagyobb értéke abban rejlik, hogy összefogja a helyi magyar közösséget, nemcsak értéket őriznek a részvevői, hanem értéket is teremtenek, a közösség összefogása, az emberi kapcsolatok építése által, méltón a magyar kultúra napjához.