A kivándorlási múzeumban jártak a hamburgi magyarok

/ Dosztán Kornélia /
dosztan.kornelia képe
Tudjátok-e hány magyar indult útnak Hamburgból Amerikába egy jobb élet reményében? Vajon mindenkinek sikerült elutazni? Kik és miért maradtak itt?
Magyarok a múzeumban

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ január 28-án az Auswanderermuseumban.

Hamburg –  jelentős európai kikötőváros – innen indultak a hajók Amerikába. Az 1850-es évektől az 1930-as évek végéig mintegy 6 millió ember emigrált különböző okokból. Láthattuk, hogy mekkora bőröndökkel indultak útnak az emberek, hogyan éltek itt, amíg várták a csatlakozást, hogyan voltak elszállásolva, mit ettek, mit kérdeztek tőlük az amerikaiak, amikor kiérkeztek. Igazán látványos kiállítás és egyedülálló lehetőség, hogy az ottani számítógépen konkrét nevekre, személyekre is rá lehet keresni, hogy van-e rokon/névrokon valahol a nagyvilágban és ha igen, akkor mit lehet róluk tudni.

Amiért jelentős a kivándorlás nekünk is, magyaroknak, elsősorban a XIX. század végi és a XX. század eleji nagy kivándorlási hullámhoz köthető, ugyanis közel 2 millió magyar hagyta el Magyarországot. Úticéljuk elsősorban Amerika volt, majd pedig Kanada. Wass Albert is Hamburgból indult. De miért olyan fontos ez a hamburgiak életében?

A kivándorló magyarok úticélja elsősorban szintén Amerika volt, azonban mégsem sikerült mindenkinek elmenni, akár egészségügyi okokból (már a hajóra sem engedték fel), vagy pedig Amerikából küldték vissza, de olyan is volt, aki lekéste a hajót Hamburgban. Olyan is akadt, aki végül arra jutott, hogy itt is tud új életet kezdeni, nem szükséges átutazni az egész világot. Sokan tehát itt "ragadtak", vagy önszántukból maradtak itt, a mai napig is sok magyar él a városban.

De mit tettek azok a magyarok több, mint száz évvel ezelőtt, akik itt kezdtek új életet?

A hagyományok szerint megalapították a Hamburgi Magyarok Egyesületét. A Hamburgi Magyarok Egyesülete (HME) már 1908-ban bejegyzett egyesület volt, az egyik legrégebbi egyesület Németországban. Mi odalátogatók is többen hozzá tudtunk szólni a témához, akár egy-egy személyes történettel. Ezek a történetek teszik igazán értékessé ezeket az eseményeket.

És a közös beszélgetés, kávézás, sütögetés, zene is fontos. A múzeum után gofrizni hívtuk a látogatókat, hogy kicsit egymást is jobban megismerjük, társalogjunk, finomat együnk és jól érezzük magunkat.