Kisült-e már a kalácsom?

Bemutatkozik a Windsori Sütő Asszonyok Közössége

/ Berzeviczi Nikoletta /
berzeviczi.nikoletta képe
A Windsori Sütő Asszonyok Közössége nagyon jól tudja, hogy a gyermekkorunkban elfogyasztott rétesek, sütemények, kalácsok, lepények és pogácsák nem csak fizikai táplálékként fontosak, hanem az azokhoz kapcsolódó érzelmi töltet is lényeges. Így aztán a nosztalgikus ételek felnőtt korunkban is megidézhetik számunkra a gyermekkorunk felhőtlen gondtalanságát és biztonságát a szülőföldtől messze is.
Sógor Erzsike néni és a kekszek

Windsorban a legmelegebb szívű közösség a Mindszenty Hallhoz tartozó rangidős közösség, a Sütő Asszonyok Közössége. A kis csoport már évtizedek óta működik, hol érkeznek, hol elmennek sütő nénik-asszonyok a közösségből.

A csapat tagjai a hétfőnként magyar sütiket, kalácsokat, tortákat varázsló édes "cukorszívű" asszonyok a Mindszenty Hall konyhájában: Sógor Erzsike néni, aki összefogja a közösséget. Az ő legjobb barátnője, a finom töltelékek szakértője Kozma Ida néni. Margitka néni, minden sütemények tudója dagaszt, nyújt, hajtogat, mosogat, ha kell. Gabi néni a szuperkiflik készítője, és az aszalt barackból készült lekvár feltalálója. Ági néni a felelőse a töltelékek ledarálásának. A másik Erzsike néni a legerősebb, ő forgatja a kalácsot a sütőben, emelgeti a nehéz lisztes zsákokat, hordozza a sokkilós diós zacskókat. Aranka néni a szorgossága mellé a jókedvet hozza. Van egy harmadik Erzsike néni is, aki pedig mindig ott segít, ahol szükség van rá.

Minden hétfőn a kézzel írott receptes füzetükből választanak egy-egy édességet, aminek az eladásából a Mindszenty Ház még bevételre is szert tehet. Továbbá a közösség közös akarata, hogy az utókornak is megmaradjanak a régi magyar desszertek receptjei, ezért tervben van a sütis receptjeik digitalizálása és kinyomtatása a jövő nemzedéke számára.

Hajrá, Windsori Magyar Asszonyok, sütésre fel!