Kirándulás, közösség, kultúra

Hannoveri Magyar Reformátusok Lübeckben

/ Adamekné Németh Zsófia /
adamekne.nemeth.zsófia képe
A hannoveri magyar református gyülekezet tagjai Lübeckbe kirándultak, hogy ilyen keretek között is gyakorolják a testvéri közösséget, valamint újat lássanak és tanuljanak.
Magyar zászlóval sétált a csoport végig LübeckenAz első csoportkép a Holstentor előtt készült, ami Lübeck egyik jelképeKözös ebéd a Kartoffelkeller étterembenZenés áhítatunk helyszíne, a lübecki református templom

Október 20-án reggel, közel 30 magyar református találkozott a hannoveri főpályaudvaron, hogy közösen Lübeckbe kiránduljanak. A jó hangulatú vonatút után, Szabó Imola csíkszeredai születésű testvérnő várta az érkezőket Lübeckben, hogy idegenvezetőjük legyen a nap folyamán. A délelőtt végigjárt fő nevezetességek a Holsten kapu, a Marienkirche, valamint a Buddenbrook ház voltak. Ezt követően a csoport közösen ebédelt a Kartoffelkeller étteremben. Ebéd után lehetőség nyílt a városháza és a marcipánmúzeum megtekintésére, majd kávézás következett lübecki magyarok társaságában. A délután fő programja a lübecki református templom és a Butendach könyvtár megtekintése, majd a program zárásaként egy zenés áhítat volt. Ez utóbbin Bereznai Zsuzsanna, Lübeckben élő és dolgozó, magyar származású operaénekesnő is szolgált, Mendelssohn Paulus-ának egyik részletét énekelte. Az áhítatot Menkéné Pintér Magdolna vezette. Segítségére volt Deli Csanád és az Adamek házaspár – idei KCsP ösztöndíjasok –, Striffler Zoltánné, tavalyi ösztöndíjas, valamint számos gyülekezeti tag. Orgonakísérettel Szentpáli Orsolya hannoveri kántor asszony szolgált. Az áhítaton elhangzó igemagarázat alapja a 2 Kor 3,17 volt: „ Mert az Úr Lélek, s ahol az Úr lelke, ott a szabadság.”

A csapat késő este, fáradtan de meghatározó emlékekkel-élményekkel érkezett vissza Hannoverbe, valamint azzal az elhatározással, hogy november közepén egy utótalálkozót is szerveznek az emlékek felelevenítésére és megosztására.