Kiállítás és megemlékezés az ’56-os hősökről Düsseldorfban

/ Trombitás Titánia /
trombitas.titania képe
Zorkóczy Levente kortanú fényképkiállításával és magyar művészek koncertjével két nemzet, magyarok és németek közösen emlékeztek 1956 őszének eseményeire a düsseldorfi magyar főkonzulátus szervezésében 2018. október 22-én.

1956-ban mintegy huszonötezer menekült választotta új hazájául a Német Szövetségi Köztársaságot. Napjainkban is rendkívül nagy számban élnek magyar gyökerekkel rendelkező lakosok, állampolgárok Németországban. A megemlékezésen hallhattuk Szegner Balázs főkonzul köszöntőjét, majd Balogh Zoltán roma ügyekért felelős miniszterelnöki biztos ünnepi beszédét. A gálaestet megelőző kiállítás fényét emelte a forradalom és szabadságharc élő tanúja, Zorkóczy Levente, akinek 1956. október 24-én készült saját fotóit tekintették meg a jelenlévők. Horváth Ottót, a frankfurti magyar katolikus közösség képviselője is részt vett a rendezvényen. A gálaesten Erkel Ferenc, Kodály Zoltán, Hubay Jenő és Bartók Béla művei csendültek fel Sárközi Xénia operaénekes, Emődy Nóra zongoraművész és Homoki Gábor hegedűművész előadásában.

A rendkívül ünnepélyes és méltó megemlékezés is bizonyítja, hogy hatvankét év távlatában sem felejt a szív, a nemzet. Csendesen fejet hajt, s tiszteleg a forradalmárok, az elesettek, a ma is élő szabadságharcosok és a magyar történelem hősei előtt.