Kesice, harisnya és hagymahéj

Húsvétváró Tojásfestő Workshop a Dortmundi Magyar Kulturális Közösségben

/ Pálffy Zsófia /
palffy.zsofia képe
A húsvét a németországi diaszpóra életében a karácsonyhoz hasonlóan a hazautazás ünnepe, ilyenkor nem csak a hivatalos szabadnapoknak, hanem az otthoni rokonokkal és barátokkal való találkozásnak is lehet örülni.
Húsvéti Tojásfestő Workshop DortmundbanHúsvéti Tojásfestő Workshop DortmundbanHúsvéti Tojásfestő Workshop DortmundbanHúsvéti Tojásfestő Workshop Dortmundban

Éppen ezért a Dortmundi Tojásfestő Workshopot a Virágvasárnapra szerveztük, hogy mindenki, aki haza szeretne látogatni Magyarországra, Erdélybe, vagy Vajdaságba az még a dortmundi közösséggel is előhúsvétozhasson.

Péter Tünde, a dortmundi közösség fontos alapembere (nem mellesleg az egyesület alelnöke) a Csíki medence tojásfestési szokásait, a workshopot megelőző előadásában ismertetve az ősrégi és új stílusú, tojásra festhető motívumokat, megemlítve nem csak a keresztény, de a népi hagyományban megjelenő, húsvéti vallási szokásokba áthagyományozódott termékenységi szimbólumokat. 

A méhviasszal rajzolt indák, virágok, szívek és csillagok mind-mind ősrégi motívumaink, akárcsak a viaszba mártott kesicével való írás és a hagymahéjjal való festés, ezeket mind kipróbálhattuk a Dortmundi Tojásíró Workshop résztvevői.

A gyerekek a kesicével való írás mellett a berzselést is kipróbálhattak. A kisebb levelek, virágok és petrezselyemlevél a harisnyába húzott tojásokon a hagymahéjjal való festés után batikolás-szerű díszítést eredményeztek.

A tojásfestésen kívül a dortmundi közösség egyik anyukáját, Pásztor-Szántó Adriennt is díjaztuk, aki nemezelt figuráival  közösségünket képviselve a Nemzeti Művelődési Intézet pályázata, az “Egyszer volt, hol nem volt” nyerteseként állíthatott ki Lakiteleken. A húsvétváró eseményünk meglepetése-vendége a helyben sütött, cukormázas kürtőskalács volt! Igazi ünnep volt újból együtt lenni veletek!