Kerekítő mintacsoport a Bécsi Magyar Iskolaegyesületnél

/ Kőrösiné Forgó Ilona /
korosine.forgo.ilona képe
A Bécsben és Bécs környékén élő magyar kisgyermekek és szüleik Kerekítő mintacsoportokban vehetnek részt a Bécsi Magyar Iskolaegyesületben. A játékos, mondókás foglalkozások hozzájárulnak a gyermekek magyar nyelvi fejlődéséhez és a hagyományos magyar népi dal- és mondóka készletünk megőrzéséhez. A foglalkozásokat Kócza Enikő óvodapedagógus és Kerekítő mintacsoport vezető tartja.
Baba-mama mintacsoport ölbeli játékaiHatalmas puha építőelemekMozgásos játék A gomba alatt című meséhez kapcsolódvaMárton napi liba készítése tenyérlenyomatból

A legkisebbek 0-tól 3 éves korig szüleikkel vehetnek részt a foglalkozásokon ahol a Kerekítő mondókáskönyvsorozat ölbeli játékai, mondókái, dalai elevenednek meg  élő hangszerjátékkal, népi hangszerekkel színesítve. 

A baba-mama foglalkozást követően pedig a kicsit nagyobb gyerekeknek óvodás Kerekítő mintacsoport foglalkozást tart Kócza Enikő, melyen ebben a tanévben nekem is van lehetőségem segédkezni. Eddig minden alkalom Kerekítő manó bábjelenetével és a “Kőke tánc…” kezdetű dallal indult, melyet mindig nagyon élveznek a gyerekek. Nagy szerepe van a mozgásnak is a foglalkozásokon, mert a mozgás a kisgyermekek lételeme, és a nagymozgások hozzájárulnak a finommotoros mozgások, ezáltal a beszéd fejlődéséhez is. A Bécsi Magyar Iskolaegyesület klubterme minden alkalommal játszótérré alakul át, a hatalmas puha építőelemeknek köszönhetően. Az alkalmakat az évszakhoz, ünnepekhez kapcsolódó  mesék, mondókák, dalok, kézműves tevékenységek színesítik.

J. Kovács Judit drámapedagógus alkotta meg a Kerekítő módszert, amely egy élménypedagógia, Kerekítő manó bábfigurájával az élen, illetve baba-mama foglalkozáshálózat. Magyarországon és a  határon túl több mint 90 foglalkozásvezető, több mint 120 helyszínen több mint 250 csoportban tart Kerekítő baba-mama foglalkozásokat. A Kerekítő szó a világ kerekségét fejezi ki, mivel a kicsik számára a világ elsőként az anyuka ölében, a közös játékban, mosolyban, ölelésben kerekedik ki. Részletesebb információ a Kerekítő programról a https://kerekito.hu honlapon található.