Képek és képtelenségek

Vajdasági képzőművészek kiállítása a prágai Magyar Intézetben

/ Karát Eszter /
karat.eszter képe
A Liszt Intézet pincegalériájában 2022. október 7-én nyílt meg S. Pesti Emma festőművész és Léphaft Pál karikaturista közös kiállítása Prágában. A kiállítás kurátora Lőrincz Zsuzsa Prágában élő magyar grafikus, festő-és szobrászművész volt. Zsuzsa felkérésére moderátorként és zenei előadóként is közreműködtem a megnyitón, Fekete Krisztián cimbalmos-népzenésszel karöltve.
Zenei közreműködők: Fekete Krisztián - cimbalom, Karát Eszter - énekS. Pesti Emma és Léphaft PálKépek és képtelenségek

S. Pesti Emma Kiváló Tehetség és Dr. Bodrogvári Ferenc díjas vajdasági festőművész Szabadkán született, a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diplomát. Több kiállítása volt már Kárpát-medence szerte. Első prágai kiállítása, amely az Észak címet viseli, egy izlandi tanulmányút esszenciája. Festészete egyszerre absztrahált és konkrét: Izland földöntúlinak ható világát úgy ábrázolja, hogy szinte elhalványul a határ a képzeletbeli és a valós tájélmények között. Ezt a lebegő térérzetet töri meg, ellensúlyozza váratlan geometriai elemekkel, amelyek egyszerűségükkel újra lehozzák a nézőt a földre. A képek szinte átjárhatók, tapinthatók: a víz különböző halmazállapotainak megjelenítésével a látványt érzetekké sűríti a festővásznon. Emma a saját benyomásain keresztül kalauzolja végig a nézőket Izland megannyi természeti kincset rejtő szigetén.

Léphaft Pál karikaturista, újságíró a jugoszláviai Nagybecskereken született, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom szakán szerzett diplomát. Több vajdasági és magyarországi médiumnál dolgozott újságíróként és karikaturistaként. Összesen hat karikatúrakötete jelent meg az elmúlt évtizedekben. Számos elismerése mellett idén Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

S. Pesti Emma és Léphaft Pál a képzőművészet két különböző, de egymásnak nem ellentmondó szegmenséből érkezett. Közös kiállításuk itt a prágai Magyar Intézetben legyen most az a végtelen tér, amelyben pályájuk képzeletbeli egyenese metszi egymást.