"Egy kenyéren vagyunk!"

Augusztus 20. Dél-Amerikában

/ Knapecz Kata /
knapecz.kata képe
A dél-amerikai magyarság körében augusztus 20. kiemelt fontosságú ünnep. Idén különleges módon került megrendezésre ez az esemény, ugyanis külön-külön, de mégis együtt ünnepeltek a kontinens magyar közösségei, köszönhetően az online térnek.

 

A trianoni megemlékezéshez hasonlóan az augusztus 20-i ünnepséget a Dél-Amerikában tevékenykedő Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaival közösen szerveztük és bonyolítottuk le. Sokféle megközelítésben mutattuk be az ünnephez kapcsolódó történelmi eseményeket, szokásokat, rendezvényeket. A színes kavalkádban nemcsak az ösztöndíjasok, hanem az itt élő közösségek tagjai is aktívan vettek részt. Célunk az volt, hogy egy kulturális sokadalomba repítsük a nézőket.

Történelmi szempontból hallottunk előadást Szent István király fiához, Imre herceghez intézett intelmeiről, amelyek a ma élő emberek számára is tanulságosak. Szemléletes videóban ismerhettük meg közelebbről a Szent Jobb legendáját és a körmenet történetét. Ízelítőt kaptunk a magyarországi rendezvényekből is, így került sor a Székesfehérvári Királyi Napok és a Debreceni Virágkarnevál bemutatására. Gasztronómiából sem volt hiány, az Ország Tortája és az Ország Kenyere sokunk érdeklődését felkeltette.

A helyi közösségek augusztus 20-i élményeikkel, saját történeteikkel gazdagították az előadást. A Sao Paulo-i cserkészek mesével, a buenos airesi diákok verssel, a montevideoi táncosok pedig tánccal színesítették a műsort. Az Ars Hungarica kórus több hangfelvétele is lejátszásra került, mely még ünnepélyesebbé tette az eseményt. Az augusztus 20-án elmaradhatatlan tűzijátékot idén egy korábbi budapesti felvétellel pótoltunk.

Az előre elkészített műsort élő videóban játszottuk le, melyet egy rövid Zoom-beszélgetés követett. Együtt voltunk Argentínából, Brazíliából, Chiléből, Mexikóból, Paraguayból, Peruból, Uruguayból, Venezuelából is és még számos országból. Az ünnepséget azonban nemcsak Dél-Amerikából, hanem Észak-Amerikából és Magyarországról is követték. Felemelő élmény volt ezen az eseményen részt venni, és öröm volt látni, hogy ilyen sokan összegyűltünk.

Az ünnepség az alábbi linken érhető el, nézhető vissza:

https://www.youtube.com/watch?v=SSo8a9nG0D8