Katolikus szentmisével és egyesületi közgyűléssel indult az év a londoni magyar közösségben

/ Cservák Mária /
cservak.maria képe
A londoni magyar közösségben a 2019/20-as tanév szeptember 15-én, az Angliai Római Katolikus Magyarok Egyesülete (ARKME) éves közgyűlésével indult, melyet az Egyesület otthonában, a Szent István Házban rendeztek meg. Az eseményt magyar nyelvű szentmise előzte meg, azt követően pedig közös ebédre – finom magyaros töltött káposztára – invitálták az egybegyűlteket.
vasárnapi szent miseARKME közgyűlésilyen sokan voltunk!Finom töltött káposzta

A közgyűlést – vasárnap lévén – szokásos módon magyar nyelvű szentmise előzte meg, melyet Csicsó János atya, a helyi főlelkész tartott, a kántori feladatokat pedig a misének is helyet adó Szent István Ház intézője és egyben az Egyesület titkára, Korpos Attila látta el.

A liturgián a szokásosnál is többen vettek részt. Külön öröm volt megtapasztalni, hogy többen családdal, gyerekekkel érkeztek, sokan az egészen piciket és esetenként külföldi párjukat is elhozták az alkalomra.

A másfél órás szertartás után közös ebéd következett, amelyhez igencsak jutányos áron lehetett hozzájutni a Ház konyhájáról. A töltött káposzta Velzer Zoltán, MAOSZ elnökségi tag keze munkáját dicsérte, de a főzésnél segédkezett a Ház gondnoka, Csanaky Csaba is. Edit, az Egyesület egyik oszlopos tagja gondoskodott róla, hogy a finom magyaros étel mellett rágcsálnivaló is kerüljön az asztalokra, de teát is szolgáltak fel, melyet az, aki kedvet érzett, tejjel is fogyaszthatott angol-módra! A magyar bor kedvelői pedig a Ház büféjéből vásárolhattak kedvükre való kóstolót.

A jókedvű eszem-iszom után komolyabb vizekre eveztünk, 14.00 órakor kezdetét vette a közgyűlés, melyet Korpos Attila, az ARKME titkára nyitott meg. Rajta kívül több elnökségi tag, és négy új tag-jelölt is felszólalt, ismertették a tavalyi év költségvetését, az elvégzett feladatokat, megrendezett programokat, de az elkövetkező év újabb kihívásai, várható kiadásai, programötletei is felmerültek témaként. Egyik legfontosabb programpontként a vezetők megválasztására is sor került, hiszen az itteni szabályzat szerint mindig csak egy évre szól az Egyesület vezetőinek a mandátuma. A két és fél órás esemény után néhányan még maradtunk  beszélgetni, ám eztúttal már kötetlen formában; a napot pedig úgy zártuk, ahogyan elkezdtük: imával és hálaadással.