Katalin és Erzsébet napi vacsora Victoriában

Hurka, kolbász, rétes – névnaposnak szól az ének

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland képe
A Katalin és Erzsébet napi műsoros vacsora a Victoriai Magyar Társaskör egyik évtizedes múltra visszatekintő programja. Szintén hagyomány, hogy az estre tradicionális magyar ízekkel várják a vendégeket és ünnepelteket. Nem volt ez másképp idén sem. Ennek jegyében a victoriai közösségnél a november a hurka- és kolbásztöltéssel és a meglepetés műsorra való felkészüléssel telt.
készül a kolbásza kolbász kész, következhet a hurkaKatalinoknak és Erzsébeteknek szól a dalelőadók a színpadon

Ha valaki Kanadának ezen a részén kolbász- és hurkatöltésre adja a fejét, az pontosan tudja, milyen nehézséget okoz bizonyos alapanyagok beszerzése. Különösebb részletezés nélkül, gondoljunk csak a sertés belsőségekre vagy a vérre. Na meg arra, hogy 5-6 boltot is végig kell járni, mire megfelelő mennyiséget sikerült találni az említett alapanyagokból. A beszerzési nehézségek mellett az is garantált, hogy csodálkozással vegyes döbbenet ül ki az emberek arcára, amikor átveszed a hentesnél a jó előre megrendelt disznófejeket. Az is megszokott dolog, hogy egy-egy – a helyiek számára furcsa – „alkatrész” láttán elhangzik a kérdés: Mit fogsz te ezzel csinálni?

Az elmúlt hetekben a Magyar Ház a felnőttek táncpróbáitól, a gyermekek néptánc oktatásától, a hétvégi iskola zajától, egy karaoke-esttől, no meg persze a hurka- és kolbásztöltés lelkes önkénteseitől volt hangos. Victoriában ezt az időszakot tekinthetjük az esőzésekkel kísért téli szezon kezdetének is. A sok eső mellett, az ember nem is bánja, hogy a műsoros vacsora előkészületei a próbaterembe és a konyhába „száműzik”. Igazat megvallva, én szívesen vettem részt a hurka- és kolbásztöltésben, hiszen a gyermekkoromban megtapasztalt disznóvágások hangulatát idézte. Egyébként meg közösségépítés szempontjából sem utolsó program a több mint 100 kg húsáru elkészítése.

A vacsora napjára minden étel időben elkészült, az előadók csapata pedig maradéktalanul felkészült. A késő délutáni program a társaskör 8 fős előadó csapatának 75 perces, verses-zenés műsorával vette kezdetét. A zenei válogatást a hölgyeknek szentelve – külön figyelemmel a névnaposok tiszteletére – állítottuk össze. Felcsendültek klasszikus melódiák és elhangzottak újabb dalok is. Megszólalt több nóta Kálmán Imre operettjeiből, ahogy Omega és Illés dalok is. Előbbiekkel egy műsorban tökéletesen megfért Péterfy Bori & Love Band - Hajolj bele a hajamba című slágere is. A műsort az énekesek közös előadásában az Én édes Katinkám című klasszikus zárta. A dalokat részben élő zene és erre az alkalomra készített videó bejátszások kísérték. A fellépők között amatőr, félprofi és profi előadók is színpadra léptek. Külön öröm, hogy a korábbiakhoz képest több fellépővel állhatott színpadra a „társaskör bandája”. Amit még fontos kiemelni, hogy mindenki ugyanolyan komolysággal vette a felkészülést az előadásra.

Az est folyamán az „i” betűre az étkezés zárásaként felszolgált ízletes almás és túrós házi rétes tette fel a pontot. A műsorral sikerült vidám hangulatot teremteni, a vacsora nagyon jól sikerült, hiszen az utolsó darab hurkáig az összes étel elfogyott. Persze gondoltunk azokra is, akik nem tudtak részt venni a programon. A közösség tagjai a kolbászból és hurkából egyaránt, kedvezményes áron vásárolhattak otthonra. Így a közelgő karácsony alkalmával a magyar ízek is helyet kaphatnak az ünnepi asztalokon.