KaranténTánc 2. rész

/ Székely Edina Emőke /
szekely.edina.emoke képe
Ösztöndíjunk végéhez közeledve számtalan kedves emlék jut eszünkbe. Kint töltött kiküldetésünk során tarisznyánkat sikerült újabb tudással, szeretettel, jó emberi kapcsolatokkal, szakmai fejlődéssel és felejthetetlen emlékekkel megtölteni.
Gémes Mátyás - Kis Csöbörcsök táncosaKis CsöbörcsökA nagy család apraja- nagyja

A KaraténTánc házifeladataként, első felvonásában a Csöbörcsök Táncegyüttes produkcióit láthattátok, a mostaniban pedig a Kis Csöbörcsök tagjainak kedves előadásait. A Kis Csöbörcsök  utánpótláscsapatként működik Stuttgartban. Kemény József mentorunk és felesége, Ibolya számára fontos, hogy ez a közösség mindig képes legyen a megújulásra, a fejlődésre és a szép megalkotására. A gyerekek számukra a jövőt jelentik. A Csöbörcsök Táncegyüttes közel 30 éve töretlenül munkálkodik azon, hogy Stuttgartban és környékén a magyar közösségek otthonra leljenek, a gyerekek testközelből ismerhessék meg kultúránk szépségét, gazdagságát és pótolhatatlanságát.

A Kis Csöbörcsök Táncegyüttes jelenleg 8 párral működik, idén párom, Márton Csaba és én kaptuk azt a megtisztelő feladatot, hogy oktathassuk, nevelhessük őket és igazgassuk útjaikat kultúránk megismerése során. Mindig is vallottam és vallom, hogy a gyerekekkel való közös munka a legszebb a világon. A gyermeki őszinteség, bátorság és nyitottság most sok tapasztalatot, örömöt és sikerélményt adott.

Az elmúlt kilenc hónapban a Felcsík táncaival, dalaival és népi hagyományaival ismerkedhettek meg a gyerekek. Gyümölcsöző munkánk eredménye: a Kis Csöbörcsök táncosai két nagyszerű fellépést tudhatnak maguk mögött, melyeket a szülők büszke mosolya, a nagyérdemű elismerő vastapsa, Öcsi és Ibolya szeretetteljes ölelése és szavai, valamint a mi határtalan örömünk kísért. A próbák során nem csak a technikai fejlődés volt a célunk, hanem a közösségbéli megerősödés, az összetartozás magjainak elültetése, illetve a színpadi jelenlét megerősítése. A februárban megtartott csapatépítő hétvégén a kis táncosok közül is többen részt vettek, és ennek gyümölcse látható és érezhető volt a fellépések és próbák ideje alatt.

A karantén ideje alatt, fontosnak gondolta a vezetőség és mi magunk is, hogy különböző lehetőségeket felhasználva a táncosok foglalkoztatva legyenek, így született meg a KaranténHázi, melynek keretében a Kis Csöbörcsök táncosai egy önálló és kreatív feladat kapcsán mutathatták be, hogy számukra mit jelent a kultúránk. Volt, aki tánccal örvendeztetett meg, volt, aki rajzolt és volt, aki dalolt, más verset mondott. Nagyszerű élmény volt mindezeket megtekinteni.

A következő videóban kis ízelítőt láthattok belőle itt.