Kapocs van közöttünk; hagyományőrzés Magyarországon és New Jersey-ben

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ünneplése Passaic-on (New Jersey)

/ Huszár András Márton /
huszar.andras.marton képe
A Garfieldon és Passaicon (New Jersey) élő magyar közösségek idén március 17-én ünnepelték az 1848/49-es szabadságharc eseményeit és hőseit.
7-es huszárLant és TollMagyar Iskola diákjaiKözösség

Nagyon sokan fontosnak tartották, hogy részt vegyenek a közös ünneplésben; a passaic-i Szent István plébánia Mindszentyről elnevezett terme megtelt emberrel, magyar szóval, a találkozás és az együttlét örömével. Az ünnepség menete a szokásos vasárnapi magyar Istentisztelettel és Misével kezdődött az egymással szinte szomszédos magyar református és magyar katolikus templomban. A templomi alkalmakat közös ebéd követte; a Szent István Plébánia látta vendégül az ünneplő közösséget.

Az ünnepi műsor fényéhez, jó hangulatához, mély mondanivalójához sokan hozzájárultak. A megemlékezés elején Balogh László atya mint házigazda köszöntötte az egybegyűlteket, és Vásárhelyi István református lelkész hívta imádkozásra az ünneplő gyülekezetet.  A garfieldi 6. Gábor Áron és a 38. Rozgonyi Cicelle cserkészcsapatok látványos műsorukban a közönség elé idézték Bem tábornok és Gábor Áron alakját. A kiscserkészek és cserkészek lelkes honvédő huszárként kiáltották; éljen a szabadság!

 

 

 

A Kőrösi Csoma Sándor Magyar Iskola legidősebb osztályának diákjai saját, forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos gondolataikat osztották meg a közönséggel, körbeölelve ezeket Petőfi Sándor: Európa csendes című versével, Szörényi Levente megzenésítését is felhasználva. Megható volt hallani az itt született magyar kamaszok szájából; A forradalom megmutatja nekem, milyen erős a magyar nemzet, amelyhez én is tartozom.

Az ünnepi beszéd egy Pécsről érkezett vendég, Huszár Ferenc hagyományőrző huszár szájából hangzott el; aki az 1848/49-es forradalom idejének huszár hagyományait élteti a pécsi 7. huszárezred színeiben. Beszédében tiszteletét fejezte ki a helyi magyarok felé amint elmondta; a huszár hagyományok felelevenítése komoly értékmegőrzés Magyarországon; de az itt élő magyarok hagyományőrzése, a magyar nyelv és kultúra ápolása, melyet a helyi magyar cserkészetben, iskolában, óvodában, templomokban és egyéb közösségeikben végeznek, még ennél is fontosabb, értékesebb, lenyűgözőbb munka. Érdekes adalékot is hozzátett mindehhez; több Magyarországról érkezett huszár is tevékenykedett sikerrel az amerikai hadseregben a történelem során megmutatva, hogy a magyar huszárok ennek az országnak a sikeréhez is hozzájárultak. 

Az ünnepi műsort a Lant és Toll Egyesület gyönyörű énekes, hangszeres műsora zárta; mely felidézte a korabeli katonák, emberek életének pillanatait, örömeit és bánatait.

A Mindszenty-teremből a passaici Veterán Emlékparkba vonult át az ünneplő sokaság, hogy a Magyar Szabadságharcos Emlékműnél koszorút helyezzen el.

Az idei ünnepség is megmutatta; a Garfieldhoz és Passaichoz kötődő magyar közösségek példás összefogásban ünnepelnek együtt; az itteni magyarság erős alapokon nyugszik, mely a közös imában, éneklésben, ünnepi gondolatok befogadásában egy szívvel volt jelen március 17-én.