Kalotaszegi dallamok az Itapocu-völgyben

/ Somogyi Kinga /
somogyi.kinga képe
Július 19-21-én Tomori Márk, São Paulo-i Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas volt a Magyar Segélyegylet vendége Jaraguá do Sul-ban. Márk intenzív tánckurzust tartott a helyi magyar néptánccsoportnak, a Dunántúlnak.

A Dunántúl néptánccsoportot 24 évvel ezelőtt, 1995. március 15-én alapították a dél-brazíliai Santa Catarina államban található Jaraguá do Sul-ban. Leginkább Veszprém megyéből, a Dunántúlról települtek magyar családok ide, az Itapocu völgyébe a 19. század végén. Innen ered a „Dunántúl” elnevezés, amellyel a táncosok őseik szülőföldjének szerettek volna emléket állítani.

   

Márk július 19-én, pénteken érkezett Jaraguá-ba. A délután mozgalmasan telt. Amauri Steinmacher Jaraguá do Sul-i tiszteletbeli konzullal, Alfredo da Silva Pinter-rel a helyi Magyar Egyesület elnökével és Juliane Rahn da Silva Pinter szociális igazgatóval ellátogattunk a szomszédos Schroeder nevű településre, hogy találkozzunk az ottani magyar közösséggel. Nagy örömmel fogadtak minket a helyi magyarok első gyűlésükön. A schroederi magyarok még csak most kezdik felfedezni valódi származásukat, saját magyar egyesülettel még nem rendelkeznek, ám a közeljövőben magyar emlékmű avatására kerülhet sor a településen. A találkozón egyöntetűen kifejezték szándékukat magyarságuk megőrzését célzó események, programok és szervezetek létrehozására. Az estét egy kellemes hangulatú rendhagyó magyaróra megtartásával zártuk Jaraguá do Sul-ban.

   

Szombaton és vasárnap reggel fél 9-től este 6 óráig zajlottak a táncpróbák Tomori Márk vezetésével a Garibaldi negyedben banánültetvények szomszédságában található Magyar Egyesület épületében. A Dunántúl tánccsoport megismerkedhetett Kalotaszeg főbb jellegzetességeivel, valamint ennek a tájegységnek a táncaiból álló koreográfiát kezdtek el betanulni. A fiúk igazi kihívásnak tartották a legényes dinamikus lépéseit, ahogy lányok a csárdás szédítő forgásait. A Dunántúl néptánccsoport célja kalotaszegi koreográfiával részt venni a 2020-ban São Paulo-ban megtartandó XV. Dél-Amerikai Magyar Néptánctalálkozón. A táncos, erőnléti, ritmikai és forgástechnikai gyakorlatokon kívül az „Elment a madárka” című magyar népdal éneklését is megtanítottuk a jelenlevőknek. A hétvége nagyon jó hangulatban telt. Alig várjuk a következő közös táncpróbát!