A Dél-Kalifornia-i Őszi Cserkésztábor

Tündérországban

/ Danyi Ágnes /
danyi.agnes képe
Petőfi Sándor 1844-ben írt verses meséje, a János vitéz volt a tábor fő témája. A cserkészek követhették Kukorica Jancsit fordulatos és kalandokkal teli útján, egészen Tündérországig, ahol megtalálhatta szerelmét, Iluskát.
A boszorkányok még repültek isCsoportképGyülekező a zászlófelvonáshozJános vitéz, Iluska és a Tündérek a tábortűznél

A táborparancsnok Schachinger Tamás, a Los Angeles-i 8-as és 49-es számú Julianus Barát CScs. és Árpádházi Boldog Erzsébet CScs. csapatparancsnoka,  a táborparancsnok helyettes pedig Latkóczy László, a Hollywood-i 17-es számú Könyves Kálmán CScs. csapatparancsnoka volt.

A táborban a Los Angeles-i és a Hollywood-i cserkészcsapatokon kívül részt vettek a  San Diego-i Mindszenty József cserkészcsapat, valamint érkeztek cserkészek Las Vegas-ból is. A táborban részt vettek többen a San Fernando Völgyi Magyar Református Egyház és Iskolából is. A szombati nap folyamán meglátogatott minket a Los Angeles-i magyar főkonzul és felesége.

A tábornyitás szombat délelőtt volt, megbeszélt gyülekező helyen. Itt a különböző cserkészcsapatokból érkező cserkészeket őrsökbe osztották. A tábor nyitó programja a nagycserkészeknek és a kiscserkészeknek itt kétfelé vált. A kiscserkészek együtt elindultak a táborhelyre, ahol együtt megnyitották a tábort és felvonták a zászlót. Zászlófelvonás után a kiscserkészek szervezett, külön portyára indultak. A portya során a kiscserkészek végig Kukorica Jancsi nyomában jártak. Követték őt kalandos útján és mindenféle izgalmas feladatban volt részük.

A nagycserkészek portyája rögtön a gyülekezőhelytől indult. Innen az állomásvezetőkkel elindultam és elfoglaltuk helyünket a portyaút különböző pontjain, ahol a cserkészeknek különböző feladatokat kellett megoldaniuk. A kiscserkészekhez hasonlóan, a nagycserkészek is végig Kukorica Jancsi nyomában jártak. Beálltak huszárnak, megküzdöttek a törökökkel és boszorkányokkal, átkeltek az Óperenciás tengeren és eljutottak Tündérországba.

A tábor helyszínére visszaérve, különböző foglalkozásokban volt még részük a gyermekeknek. Nagytiszteletű Jakabbfy Zsolt lelkész rendhagyó lelki gyakorlatot tartott a kiscserkészeknek, a nagyoknak tűzrakó versenyt rendeztek valamint nagyoknak és kicsiknek egyaránt volt számháború. Este a tábortűzi számok felidézték a kalandos nap eseményeit, és immár János vitéz és a tündérek segítségével elmesélték fordulatos útjukat. A tábortűznél János vitézzel közösen életre keltettük Iluskát, majd közösen megválasztották őket Tündérország fejedelmének.

A közös zászlólevonás után rendhagyó cserkészavatásban volt részünk. Rendhagyó volt, hisz az érdeklődő szülők és vendégek is részt vehettek rajta. A csillagok és a fáklyák fényénél többeket kiscserkésszé, valamint nagycserkésszé, engem pedig (ez külön megtiszteltetés) felnőtt cserkésszé avattak.

Másnap reggel, a közös reggeli után csónakázásban és közös népi gyerekjáték foglalkozásban volt részük a cserkészeknek. Visszatérve a táborba zászlólevonás, majd táborbontás következett.

Az őszi tábor nagyszerűen zajlott és minden program nagyon jól sikerült. A tábor résztvevői nagyon jól érezték magukat és sokat tanulhattak Petőfi Sándor költeménye nyomán.