Jubileumi koncert Freiburgban

/ Csrepka Márton Bertalan /
csrepka.marton.bertalan képe
35 éves a Freiburgi Magyarok Baráti Köre – Jubileumi koncert a csíkszeredai Role zenekarral
KoncertKoncert 2Role zenekarfmbk

Az 1988 óta működő Freiburgi Magyarok Baráti Köre idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Ezen alkalomból eljött hozzánk a csíkszeredai ROLE zenekar, mely kitűnő hangulatot varázsolt a hallgatóság számára.

A Freiburgi Magyarok Baráti Köre sokszínű életét temérdek rendezvény, ünnepi megemlékezések, kulturális és egyéb események, magyar óvoda és iskola, valamint számos kirándulás gazdagította és gazdagítja ma is.

Az egyesület jubileumi programjának egyik jelentős és kimagasló eseménye a március 25-én megrendezett ünnepi koncert volt, amelyen a csíkszeredai ROLE zenekar lépett fel.

Az immár szintén 35 éves, mind Erdélyben, mind Magyarországon jól ismert, Nagy Tivadar által alapított és mindmáig vezetett zenekar múltját több ezer fellépés, mintegy 400 saját kompozíció, a magyar költészet remekeinek megzenésítése éppúgy jellemzi, mint a színre vitt 5 rock-opera, számtalan TV produkció, európai koncertutak és Böjte Csaba testvérrel közös egyházi fellépések sora.

Zenéjük a magyar irodalom, valamint a székely és csángó népi költészet remekeire építkezik, magában foglalva az ősi erdélyi tradíciókat, hagyományos dallamokat és a progresszív rockzene elemeit is. 

A jubileumi koncert a merzhauseni evangélikus „Johanneskirche” nagytermében került megrendezésre. Az előkészületekben Furler Andrea egyesületi elnök, Heine Kornélia presbiter, továbbá a Badeni Magyar Protestáns Gyülekezet és a Freiburgi Magyarok Baráti Köre KCSP ösztöndíjasai játszottak tevékeny szerepet. Az eseményről tudósított a megyei napilapunk, a Badische Zeitung is, így nemcsak a magyar kommunikációs csatornákon értesülhettek a rendezvényről magyar honfitársaink, hanem a német közönség is tudomást szerzett a közelgő eseményről. 

Különös örömünkre az egyesület és a freiburgi gyülekezet tagjain, a környéken élő ifjú és idős magyarokon kívül német vendégek is megtöltötték a nagytermet, ahol rövid időn belül egyetlen üres szék sem akadt.

Furler Andrea egyesületi elnök bevezető szavait Balás Csenge, a gyülekezet ösztöndíjasa tolmácsolta, ezzel megnyitva az ünnepi eseményt. Ezt követően Balás Zoltán lelkész megható ünnepi megemlékezése és áldása következett, kihangsúlyozva: a zene nem ismer sem földrajzi, sem nyelvi határokat, és egyben háláját fejezte ki aziránt, hogy így összegyűlhettünk egy különleges koncert alkalmával. Az elhangzottakat Heine Kornélia fordította német vendégeink számára.

Nagy Tivadar bevezetőjében köszönetét és örömét fejezte ki, hogy 2019 után ismét eljöhetett a zenekar Freiburgba, s ilyen szép számú érdeklődő előtt játszhat.

A koncerten felcsendültek a magyar irodalom költeményeinek megzenésített versei éppúgy, mint számos új kompozíció is, melyeket Nagy Tivadar zenekarvezető és Sántha Zsuzsánna énekesnő kommentált, felelevenítve a dalok keletkezésének körülményeit, s mesélve a zenekar múltjáról-jelenéről.

Már az első ritmusok után kiváló hangulatot generált mind a magával ragadó zene, mind az interaktív, a közönséget is bevonó előadásmód. A hallgatóság a koncert vége felé több ízben vastapssal jelezte tetszését, s bizony sok-sok ráadást is követelt, aminek a zenészek láthatóan örömmel és meghatódással tettek eleget, s a koncert így a betervezettnél még jóval tovább eltartott.

A műsort követően állófogadásra került sor, s jól esett még egy pohár pezsgő vagy bor, egy szelet „zsíros deszka” mellett közelebbről is megismerkedni a zenészekkel, elbeszélgetni velük és természetesen egymással is, s feleleveníteni az elmúlt 35 év sok-sok maradandó, jelentős eseményeit és emlékeit is.

A jókedvű és elégedett vendégsereg az estébe nyúltan távozott csak, többszörösen megköszönve a felemelő zenei és kulturális élményt, melynek ezen a délutánon mindannyian részesei lehettünk.