József Attila műveivel ünnepelték Kölnben a magyar kultúra napját

/ Palotai-Farkas Júlia /
palotai.farkas.julia képe
1989. óta ünneplik január 22-én a magyar kultúra napját, ami tulajdonképpen a Himnusz születésnapja. Egy kézirat szerint ugyanis a nemzeti himnuszunk megírását Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be. Idén ezen a napon Kölnben József Attila verses esttel emlékeztek meg erről a magyarság számára fontos ünnepről. Farkas Ádámnak, a Kecskeméti Katona József színház színészének és Mustos Editnek, plébániánk zenészének előadása maradandó élménnyel gazdagította a hallgatóságot.

A St. Aposteln plébánia terme megtelt irodalomkedvelőkkel, több mint ötvenen jöttek el, hogy József Attila életéről szóló előadást és az általa írt versekből készült összeállítást meghallgassák. Sokan már az előtte tartott magyar szentmisén is részt vettek, amelyet a veronai buszbalesetben elhunytakért, és rokonaikért ajánlottunk fel. A program elején Lukács József plébános atya köszöntötte a résztvevőket, majd egy perces néma csendben tisztelegtünk a tragédia áldozatai előtt. Megható volt, hogy lehetőségeinkhez mérten, imával, csenddel be tudtunk kapcsolódni az otthoniak gyászába.

Az előadás során Farkas Ádám József Attila életén kalauzolt végig minket. A költő személyiségéhez vitt közelebb azáltal, hogy a vele történt főbb eseményeket, életének egy-egy epizódját kronológiai sorrendben, verseivel illusztrálva mesélte el. Ezzel párhuzamosan a magánéleti benyomások, tapasztalatok tükrében értelmet nyertek a költeményeiben megjelenő mély érzelmek és absztrakt képek. József Attila az életében történt drámák miatt főként nyomasztó verseket írt, amelyek hangulata a közönségre is ráült. A feszültség érezhető volt a teremben, néma csönd uralkodott, a hallgatóság szinte együtt szorongott és könnyezett József Attilával.

  

A költemények között gyógyító fellélegzésként hatottak a zongoradarabok, amelyeket Mustos Edit előadásában hallgathattunk meg. Az egyes versek között szebbnél szebb Chopin és Liszt Ferenc által komponált zeneszámok színesítették a programot. Az este csúcs pontja az „Óda" című vers volt, amelyet virtuóz módon adott elő Farkas Ádám, ennek hatására a nyugodt állóképből kiindulva fokozatosan ereszkedtünk bele a szenvedélyes szerelmi, szinte önkívületi állapotba.

Az estét a közönség vastapssal hálálta meg, így még egy ráadás verset is elmondott a színművész. A „Mama" könnyed, feloldó zárása volt a rendezvénynek. Sokaknak felelevenedtek gyerekkori élményeik, és a mű meghallgatása úgy hatott, mint egy könnyűzenei koncerten a várva-várt sláger. A program nagyon színvonalas volt, egyaránt szerepeltek benne József Attila közismert és kevésbé híres művei is. Mind a színészi előadás, mind a támogató, frissítő zenei játék katartikus, megtisztító hatással volt a nézőkre.

Köszönet az élményért elsősorban az előadóknak: Mustos Editnek és Farkas Ádámnak, a szervezőknek, a Kölni Érsekség Magyar Katolikus Lelkészségének, illetve a Düsseldorfi Magyar Főkonzulátusnak a támogatásért.