Jöjj el kedves Télapó!

Mikulás ünnepség Southamptonban

/ Lukács Rebeka Ida /
lukacs.rebeka.ida képe
Mint minden évben, idén is beköszöntött az évnek legszebb, legmeghittebb időszaka. A karácsonyi előkészületekkel, ünnepi ráhangolódással teli december.

Természetesen ezek nagy pillanatok a hétvégi magyar iskolák életében is. Hiszen talán épp a gyerekek várják leginkább a Télapó megérkezését, a csokikat, ajándékokat, a kedves, szeretetteli összejöveteleket, amiket ez az időszak magával hoz.

  

Fontos hát, hogy abban a közösségben is érezzék kicsit ezeknek a napoknak a szépségét, ahol magyarok közt, magyarokkal ünnepelhetnek. Átélve az anyaország tradícióit, megismerkedve kicsit azzal, hogyan ünnepelnek az otthoni gyerekek. Milyen dalokat, verseket ismernek, és hogyan készülődnek.

Southamptonban sincs ez másképp. A december az ünnepi készülődés időszaka ide is megérkezett. Ezzel együtt pedig az izgalmas várakozás is a Mikulás érkeztére. A gyerekek már az előző alkalmakon tanulták a dalokat, hangolódtak kicsit a Mikulás köszöntésére.

De persze izgalmassá akkor válik minden, mikor eljön a nagy nap.

Az iskola reggele szokásosan indult. Minden gyermek a saját csoportjába érkezett. Ahol játékos feladatokkal, télről szóló mesékkel foglalkoztak. Aztán jött a közös éneklés. Ebben kivételesen most a szülők is részt vettek. Segítettek a gyerekeknek behívni a Mikulást. Aki lassan, kedves manójával együtt végül megérkezett, és beült a neki készített helyre. Puttonyában ezernyi dolog lapult. A gyerekek pedig izgatottan lesték, vajon mi fog most következni.

Egy kis közös éneklés után, végül az ajándékok kiosztása következett. Hatalmas Mikulás csomagok lapultak a nagy-nagy zsákban. Minden gyereknek jutott egy. Ahogy néhány kedves vagy épp intő szó is. Bizony, Southamptonban a Mikulás mindenkit név szerint ismer és mindenkiről tud valamit, ami fontos, ami kedves vagy ami szép.

  

 

Persze a legtöbb ajándék, és csokimikulás azonnal kibontásra került, pedig még hátra volt a téli hangulatú kézműves foglalkozás is, ahol a legkisebbek Rudolf a rénszarvas üvegcsét készítettek. A legnagyobbak asztaldíszt, szintén befőttes üvegben, a középső csoportba járók pedig manót. Ez a nap kicsit az újrahasznosításról is szólt a befőttes üvegek újbóli felhasználása miatt.

A napot közös málnaszörpözés zárta. A szülők beszélgettek, a gyerekek játszottak, felhőtlenül hangoskodtak, nevettek, de mindez éppen így a jó. Ennek épp így kell lennie. Főleg akkor, amikor valami ennyire nagy boldogságot tud hozni a szívünkbe, mert ezt teszi mind a Southamptoni Magyar Iskola, mind pedig a Mikulás. Úgyhogy innen, az Egyesült Királyság magyar közösségeinek szeretetéből kívánok mindenkinek Nagyon Boldog Karácsonyt! És gyönyörű szép Új Évet!

Fényképekért köszönet Bánki Daninak.