IX. Magyar Farsangi Bál Atlantában (Georgia)

/ Bödőcs Katalin /
bodocs.katalin képe
Február 3-án immáron kilencedik alkalommal báloztak a georgiai magyarok. A Magyar Farsangi Bál már hagyománnyá vált. A Hungarian Commuinty Church of Georgia szervezésében, február elején, a böjt időszak előtt a bálozó magyarok egy estét az önfeledt szórakozásnak szentelnek.
A georgaiai magyarokNépdaltanításTombola tárgyak és a magyar asztalHatározat

Közel száz ember vett részt a magas színvonalú rendezvényen, a fiatal korosztálytól a szervezet oszlopos tagjain keresztül az idősebbekig. Az év talán legkiemelkedőbb eseményének a bál számít. A Magyar Farsangi Bál alapvetően egy jótékonysági rendezvény, az itt befolyt pénzből próbálja a szervezet fedezni az év közben felmerülő költségeit. A báli adományokból a georgiai magyar oktatást és kulturális programokat támogatják.  A bál kétnyelvű, idén is számos amerikai vendég vett részt a rendezvényen.

A IX. Bál fővédnöke Dr. Szabó László washingtoni magyar nagykövet volt, aki annak ellenére, hogy nem tudott részt venni az eseményen, továbbította jókívánságait és gondolatait a georgiai magyarság felé. A nyitó beszédet a díszvendég, Gyombolai Péter diaszpóra diplomata mondta, amiben megfogalmazta az est legfontosabb mondanivalóját, amely így szólt – „azért gyűltünk ma itt össze, hogy ne legyünk szanaszét…”. A bál védnöke az elmúlt évekhez hasonlóan Mr. John E. Parkerson, Jr. tiszteletbeli magyar konzul volt, aki átadta Georgia Állam határozatát, mely magában foglalta, hogy a bál napját február 3-át hivatalosan is Magyar Nappá avatták 2018-ban.

A bál első részében műsor láthattak a vendégek, melyben helyet kapott a magyar néptánc és népzene is. Égei Klára és Takácsy Dénes vajdaszentiványi, illetve kalotaszegi táncokkal kápráztatták a nagyérdeműt. Közös népdaléneklésre is buzdítottuk a közönséget, hallható volt többek közt az „A csitári hegyek alatt” és a „Nád a házam teteje” ismert dalok. A táncmulatsághoz a magyar retro és mulatós zenét a chicagói Szabó Pál szolgáltatta a táncolni vágyók nagy örömére. A tombola sem maradhatott el az idei bálról sem. A nyeremények között voltak magyarországi finomságok, népművészeti tárgyak, magyar borok, a főnyeremény pedig idén egy HD televízió volt. Népművészeti tárgyakból egy kis magyaros kiállítás is látható volt a bál ideje alatt.

A georgiai magyarok jól indították az újesztendőt. A bál sikerere garantálja, hogy idén is számos magyar kulturális program fogja végigkísérni életüket hagyományaik és identitásuk megélésében.

Elérhetőségeink:
www.hungarianchurch.org
https://www.facebook.com/georgia.hungarians
www.hungarianballgeorgia.com