Ismerkedés a Sydney-ben lévő közösségekkel

/ Varga Adalbert /
varga.adalbert képe
2019. szeptember 2-án érkeztem Sydney-be egyházi ösztöndíjasként. Rögtön az első héten igyekeztem megismerkedni a Sydney-ben működő magyar közösségekkel. Ide tartozik többek között a Sydney-i Magyar Református Egyház, a Szent Erzsébet Karitász katolikus közösség, a Cserkészet, a Magyar Iskola, a canberrai református közösség, a Délvidéki Magyar Klub, illetve a Szent Erzsébet idősek otthona.
canberraMagyar IskolaKaritaszIskola bál

Első alkalommal felkerestem a Délvidéki Magyar Klubbot, ahol sok magyar emberrel találkoztam és ismerkedtem meg. A Klub minden péntek este vacsorával várja az oda érkező magyarokat. Következő napon a többi ösztöndíjas társammal ellátogattunk a Szent Erzsébet Karitász katolikus közösségbe, ahol egy Apák napi műsort állítottunk össze, ezzel köszöntve a katolikus édesapákat verssel, énekkel, orgona és fuvola dallamokkal. Az est további része vacsorával és tombolahúzással telt.

Továbbá csatlakoztam a Sydney-ben lévő és működő Magyar Iskolához, amit még 1975-ben alapítottak, hogy az itt élő magyar szülők gyermekei is el tudják sajátítani a magyar nyelv adta szépségeket és a kultúrát. A gyermekek nagy része kisiskolai korosztályú, illetve egy óvodás csoport is van, akiket így négy osztályba osztottak be. Az óvodai és általános iskolai foglalkozások minden szombaton 12:15 és 14:15 között zajlanak. Én is lehetőséget kaptam és az alsóbb osztályban oktattam gyermekeket, akik kétnyelvűek voltak és a magyar nyelvet próbáltam erősíteni interaktív játékokkal. A gyermekek a magyar nyelv tanulása mellett lehetőséget kapnak, hogy megismerjék a magyar kultúra és hagyomány szépségeit és magyar énekeket, népdalokat is tanulnak.

Mentorommal ellátogattunk a hónap 2. vasárnapján Canberrába, ahol a református magyar közösségben Istentisztelet után tartott szeretetvendégségben volt alkalom beszélgetni az ott élő magyarokkal és megismerkedni történeteikkel.

Szeptember 28-án tartotta a Magyar Iskola az idei év Ballagó bálját, ahol a Sydney-ben élő magyar szülők és nevelők gyermekeikkel együtt vettek részt ( mintegy 250-en) a bálon. A bál a ballagó diákok közös táncával nyilt meg. A bécsi keringőt Kovács Márton ösztöndíjas tanította be. Számos magyar ételt szolgáltak fel, köztük bablevest, kolbászt, és pörköltet. A bál ideje alatt pedig ösztöndíjas társaimmal közösen tartottunk foglalkozást, illetve mozi sarkot a gyerekeknek.