Ismerkedés a magyar kultúrával a brazil őserdő szélén

Együttműködés a Jaraguá do Sul-i Szent István Általános Iskolával

/ Somogyi Kinga /
somogyi.kinga képe
A dél-brazíliai Jaraguá do Sul-ban található államalapító királyunkról elnevezett Szent István Általános Iskolában ma már heti rendszerességgel öt osztály 104 diákja ismerkedhet meg – közreműködésemmel – a magyar kultúrával. Nagy öröm mindez ebben a brazil városban, különösen a külhoni magyar gyerekek évében.

 A Santa Catarina államban található Jaraguá do Sul városának lakossága 170 000 fő, ebből napjainkban közel 30 000-re tehető a magyar leszármazottak száma. Bár jelentős lélekszámú kolóniáról beszélhetünk, sokan nem tudnak magyar származásukról. A Jaraguá do Sul-i Magyar Egyesület és a Szent István Általános Iskola közötti együttműködés célja, hogy még többen fedezzék fel gyökereiket és ismerjék meg őseik szülőföldjének kultúráját.

    

Jaraguá do Sul-ban a magyar nyelv anyanyelvként a magyar leszármazottak körében jelenleg nincsen jelen, így a Szent István Általános Iskola tanulóit ma még kizárólag portugál nyelvű foglalkozásokkal kell megszólítani. Heti rendszerességgel, szerdánként három évfolyamon öt osztályban ismerkednek a magyar nyelvvel és kultúrával a 7-10 éves tanulók. A tanórák hazánk kultúrájának számos területét érintik a magyar nyelvtől, történelemtől, földrajztól a gasztronómián át egészen a zenéig. A Szent István Általános Iskola a magyar bevándorlók által épített Garibaldi-negyedben található, a Szent István templom szomszédságában. Az iskolai foglalkozásokon nagy hangsúly kerül a Garibaldi-negyed történetének, ezzel együtt a 19. század végén Jaraguá do Sul-ba érkezett magyarok életének, kultúrájának megismertetésére is.

A Szent István Általános Iskola őserdők, banán- és maniókaültetvények szomszédságában található, közel 20 km-re Jaraguá do Sul központjától. Kora reggeli buszozás során felhők között, trópusi hegyes-völgyes tájon, folyó menti úton érkezni az iskolába ámulatba ejtő kaland. Térerő – ezzel együtt mobilinternet – híján a tanulók és a tanárok élete meglehetősen békés, zavartalan. Az iskola hátsó ablakaiból őserdőre nyílik kilátás.

A magyar kultúra tantárgyat nagy örömmel és érdeklődéssel fogadták a diákok, valamint az intézmény tanárai is. Reméljük, az együttműködés által számos gyermek fedezheti fel ősei kultúráját, felmenői származását.