Interjú Vörös Sándorral, az Edmontoni Csárdás Tánccsoport vezetőjével

/ Deér Gábor András /
deer.gabor.andras képe
Vörös Sándorral beszélgettünk az Összetartozás évére készülődő nagyszabású projektjükről. A cikkben bemutatjuk a különleges előadássorozatot és egyéb kérdésekre is választ kapunk.
Próba1Próba2Próba3Logó

2020 az Összetartozás Éve. Ez alkalomból különleges előadásokkal készültök. Kérlek mesélj erről a kezdeményezésről, és az ebben betöltött szerepedről. 

Régi álmom volt, hogy Kanada minden szegletéből összehozzam a néptáncosokat, hogy a világ megismerje, mennyire fantasztikus és tehetséges táncosok élnek Kanadában. Az itt élő magyarok, sokan ily' messze az eredeti otthonuktól, védik, ápolják és szeretik magyarságukat és ezt táncukban tükröződni láttatják.

Ahogy említetted is a kérdésedben, 2020 az Összetartozás éve, illetve a trianoni békeszerződés 100. évfordulója is. Még megtisztelőbbnek érzem a kapott bizalmat, hogy oly sok embert összefogva létrehozhattam az Összetartozás Táncegyüttest. Mindezt köszönöm Szenthe Annának, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai elnökének, aki bizalmat adott nekem, hogy ezt a produkciót összefogjam, továbbá köszönetet szeretnék mondani a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, ezen belül is Potápi Árpád János államtitkár úrnak,hogy támogat minket, hogy ez az álom valóra válhatott.

Hány táncos, milyen korosztályokból csatlakozik a programhoz, mely városokból? Hogyan oldjátok meg a közös próbákat?

Közel 80 táncos vesz részt a produkcióban 10 évestől 60 éves korig. Ettől lesz különleges, hiszen több generáció lép fel egy színpadon. A táncosok Kanada minden nagyvárosában működő táncegyüttesből érkeznek. A nagy távolság miatt nem sok lehetőség van a próbákra. Február végén már megtörtént az első közös, négy napos összejövetelünk, ahol reggeltől estig azon dolgoztunk, hogy megtanuljuk a produkció táncanyagait. Minden tánccsoport egy párral reprezentálta csoportjukat, majd hazaérve a tanultakat továbbadták társaiknak. Természetesen mindenki gyakorol otthon, és készülnek a következő próbára, ami április 23-26-ig lenne, bár a jelenlegi helyzet miatt ez még kérdéses.

Hogyan tervezitek a közönséget, az érdeklődőket tájékoztatni a felkészüléseitekről, fellépéseitekről? Külön Facebook csoport is alakult, mi a célja?

Az előadás hirdetését hagyományos úton, plakátokkal fogjuk végezni, de a mai világban már elkerülhetetlen az események social media általi  terjesztése. Így nekünk is van Facebook csoportunk Összetartozás Táncegyüttes néven (megtisztelve éreznénk magunkat, ha minél többen követnék oldalunkat), ahol minden információ megtalálható a munkánkkal, és az előadásokkal kapcsolatban.

Hogyan néz ki a koreográfia, és ki felel érte? Hány perces lesz az előadás? 

Ez egy közel 70 perces táncjáték, mely megmutat minden olyan nagyobb magyar történelmi eseményt, kezdve az 1848-49-es forradalom és szabadságharctól napjainkig, mikor a magyarság nagyobb hullámban kényszerült elhagyni szülőföldjét. Ami a különlegesség, hogy most ebben a produkcióban az emigránsok szemszögéből nézve láthatja a néző az eseményeket.
Nagyon nagy megtiszteltetés ért azáltal, hogy Kádár Ignác és Nagypál Anett Kanadában már hosszú évek óta igen ismert, és közkedvelt magyarországi táncoktatók, koreográfusok, a Veszprém Táncegyüttes vezetői, illetve a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő mentorai elfogadták a felkérést első produkciónk elkészítéséhez. 
Ignác és Anett több mint tíz éve részesei a kanadai folk életnek, ezáltal már dolgoztak a táncosok nagy részével, mindemellett, ez idő alatt, megismerték a hazájuktól távol elő magyarokat, tehát a személyes kapcsolatokból is merítve nagyon jól átérzik a kanadai magyarság mindennapjait.

Hogyan hat az egészre a jelenlegi járványhelyzet? Vannak-e új időpontok, esetleg teljesen elmaradnak az előadások?

Sajnos a világjárvány miatt, egyelőre a próbáinkat el kellett halasztani határozatlan ideig. Mint említettem, április 23-26 között lett volna a következő próbánk, ahol be is fejeztük volna a koreográfiát. A produkció premierje Torontóban május 18-án lett volna, majd Calgary június 6-án,  Saskatoon október 11-én, Vancouver október 24-én,  és végül Edmonton november 28-án. Egyelőre új dátumok még nincsenek, bízom benne, hogy hamarosan túl leszünk ezen a dolgon és lehet tovább dolgozni.

Mi a célotok, mit szeretnétek elérni a fellépéseitekkel?

Elsősorban szeretnénk megemlékezni azokról az emberekről, családokról, akik kényszerböl hagyták el hazájukat. Másodsorban megmutatni hogy hazánktól messze, mi hogyan is őrizzük hagyományainkat.

Amennyiben sikeresen megvalósulnak az események, tervben van-e (lehet-e) egy hasonló kaliberű program az elkövetkezendő években?

Terv egyelőre, hogy ezt az előadás-sorozatot sikeresen megcsináljuk, helytálljunk Kanadában és nagyon bízunk abban, hogy hamarosan bemutathatjuk Észak-Amerika több városában, illetve Magyarországon és a Kárpát-medence területein is megcsodálhatják táncjátékunkat.

Én bízom benne, hogy az Összetartozás Táncegyüttesnek van jövője, és lesz a műsorára is érdeklődés.

 
 
Az Összetartozás Táncegyüttes Facebook csoportja az alábbi linken érhető el: