Ilyen egy húsvét Nanaimóban

Tojásfestés, tojásvadászat és locsolkodás Kanadában

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland2022 képe
A nanaimói húsvét igazán jó példája a hagyományok keveredésének. Illetve annak, hogy a különböző szokások gyakran jól megférnek egymás mellett. Sőt alkalom nyílhat arra is, hogy tanuljunk egymás szokásairól. Ezt szolgálta az idei húsvéti programsorozat a Magyar Házban.
Tojásírás oktatás a Magyar Ház húsvéti rendezvényén"Színkeverő mesterek" munka közbenA gyerekek kreálmányaiTojásvadászat után a begyűjtött zsákmánnyal

Egész napos programmal készültünk, mely katolikus istentisztelettel vette kezdetét. Utána a Nanaimóban már hosszú ideje komoly hagyományokkal rendelkező tojásfestés következett. Kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatták magukat a viaszos tojásírás tudományában. Ahogy tapasztaltam, még az apukák közül is volt olyan, aki lelkesen vetette bele magát a festésbe.

Következő napirendi pont a gyerekek által talán legjobban várt tojásvadászat volt. Ugyan egész nap borongós-esős időben volt részünk, de még ez sem tántorította el a gyerekeket. Közel 300 műanyag tojást rejtettünk el a kertben. A feladat pedig egy feladvány megfejtése volt, melyhez csak a tojások 10%-a rejtett nyomokat. A fejtörő megfejtése jó kis időre lekötötte a lurkókat. A szerencsés vadászat és kódfejtés után minden gyermeknek jutott egy-egy édességekkel degeszre tömött húsvéti ajándékcsomag.

A délutáni programot az elmaradhatatlan locsolkodással zártuk. A fiúk közösen mondták el a locsolóversikét, a lányok pedig festett tojással készültek. Kisvártatva „vizes csatába” csapott át a locsolás. Szagos víz és bádog vödör helyett szórófejes kézi permetezőt használtak a gyerekek. Ennél már csak a vízipisztoly lett volna alkalmasabb eszköz a csatározásra. Ilyen lett a vízbevető hétfő kanadai változata.

A délután folyamán szendvicsek és házi sütemények mellett beszélgettünk. Koraeste a bár is kinyitott és levezetés gyanánt egy kocsmakvíz szórakoztatta a családokat. Hosszú és tartalmas nap volt. Olyannyira, hogy nagy esti tavaszhívogató bulizásra már senkinek sem maradt energiája.

Március folyamán nem csak ez az egy nap szólt a húsvétról és hagyományainkról.  A közösség egyik családjának komoly tudása, évek alatt felhalmozott tapasztalata, valamint eszköztára is van a méhviaszos tojásíráshoz és a technika oktatásához. Az ő vezetésükkel több napos és több helyszínes tojásíró kurzusokra is sor került. A kihelyezett foglalkozások mellett a Magyar Ház is három napok keresztül adott otthont tojásíró tanfolyamoknak. Ezeknek köszönhetően rengeteg kanadai család és gyermek is megismerkedhetett ezzel a különleges magyar hagyománnyal. A tanfolyamokon összesen majdnem 200 ember vett részt. Kétség kívül az elmúlt időszak legnagyobb nanaimói durranása ez a programsorozat volt.