Iglice szívem, Iglice…

Hagyományőrző foglalkozások Prágában élő magyar gyermekeknek

/ Karát Eszter /
karat.eszter képe
Az immár 70 éve Prága szívében működő Liszt Intézet ad otthont a prágai, és Prága környéki magyar családokat összefogó Iglice Egyletnek. Az egylet 2022-ben ünnepelte 20 éves fennállását. Az elmúlt két évtized alatt a kezdeti heti egy óvodai foglalkozásból ma már szinte minden nap gyermekzsivajtól hangos az intézet épülete.
iglice_karacsonyi_musor_2022._a_legkisebb_citerasiglice_karacsonyi_musor_2022._a_citerasok_egy_resze.jpgiglice_karacsonyi_musor_2022._picinkek_neptanccsoport.jpgzenes_hagyomanyorzo_foglalkozas_az_iglice_oviban.jpg

A szülői összefogásnak és a jól szervezett intézményi háttérnek köszönhetően az Iglice közel 100 családnak kínál programokat kicsiktől nagyokig itt mindenki találhat kedvére való és életkorának megfelelő tevékenységet. Staněk-Csoma Borbála, az Iglice Egylet elnöke ekképp foglalta össze az egyletben működő munkát:

“Programtervünk gerincét a rendszeres magyar nyelvű oktatói tevékenység alkotja, amelyet heti rendszerességgel néptánc, és népzene oktatás, színházi előadások, koncertek és játszóházak, szombati rendhagyó magyarórák, rendhagyó történelemórák, junior 10+ klub és tematikus hétvégi erdei iskolák egészítenek ki. Az év csúcspontját a nyári honismereti/néphagyományőrző táborunk jelenti, amelyet Magyarországon szervezünk. Célunk a gyerekek anyanyelvi tudásának fejlesztése, nemzeti identitásuk erősítése, a magyar kultúrával való megismertetése. Az Iglice égisze alatt működik az online magyaróra, a Vasárnapi Iskola, és a Mosómedve cserkész őrs is, amelyet elsősorban a Prágán kívül élő magyar gyerekek látogatnak, akik a hétközi alkalmainkon a nagy távolság, és  iskolai elfoglaltságaik miatt nem tudnak részt venni.”

2022. szeptemberétől két Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas is erősíti az Iglice oktatógárdáját Karát Eszter énekes, pedagógus és Fekete Krisztián cimbalmos népzenész, zenepedagógus személyében. Az Eszterhéj elnevezésű művészetoktatással foglalkozó projekt megálmodói, Eszter és Krisztián az Iglicés gyermekfoglalkozások állandó oktatói. A napi szintű oktató-nevelő tevékenység mellett a jeles alkalmakon, játszóházakban, táborokban is foglalkozásokat vezetnek, illetve felkészítik a gyerekeket egy-egy ünnepi műsorra. A hagyományőrzés és a népi kalendárium jeles napjainak megismertetése a gyerekekkel az egyik kiemelt céljuk. Egy hagyományőrző tematikus terv mentén minden hónapban felelevenítenek egy-egy jeles naphoz kötődő néphagyományt Szent Mihálytól a pünkösdi ünnepkörig.

“A gyerekek ösztönösen, az olykor adódó nyelvi nehézségek ellenére is könnyedén kapcsolódnak be a népi játékokban, mondókázásba, népdal tanulásba. Az élő hangszeres kíséret Krisztián jóvoltából pedig még személyesebbé teszi az élményt és megkönnyíti a pozitív viszony kialakulását a magyar nyelvhez és a kultúrához” teszi hozzá Staněk-Csoma Borbála.