Ifjúsági filmklub Aucklandben

-avagy, hány órát lehet beszélgetni egy két órás filmről?

/ Végh Barbara /
vegh.barbara képe
Habár nem feltétlen magyar filmekkel foglalkozunk, a film vetítése után történő beszélgetések alkalmával tanulságos gondolatokat boncolgatunk, tabuk nélkül. Ámulatba ejtő, hogy milyen érdekes kérdések merülnek fel a kamaszokban, amikre közösen próbálunk választ adni.
Filmnézést megelőző beszélgetés

A filmek nagyszerű tulajdonságokkal bírnak. A „mozizás” azon kívül, hogy szórakoztató, és a pihenés egyik népszerű formája, lehetőséget biztosít arra, hogy elmerüljünk olyan témákban, amik minket érdekelnek, vagy akár számunkra új, ismeretlen kérdéskörbe vezetnek be.

Ezeket a funkciókat szem előtt tartva, június 14-én, vasárnap, családias környezetben tartottuk meg az első - elsősorban kamaszoknak szánt - filmnézős estet. Az este igazán pozitív élményekkel zárult, így kezdetét veheti egy új, rendszeres program a magyar közösség körében.

A moziestet a Bíró-Láng család vendégszeretetében, és ugyanakkor koordinálása alatt élvezhettük. Amellett, hogy mindenki hozott finomabbnál finomabb sütiket, limonádét, és pattogott kukoricát is, a filmnézést egy felvezető beszélgetés előzte meg. Betti, - az egyik pedagógus végzettségű anyuka -, remekül előkészítette az alkotás által érintett témákat, és még a film megnézése előtt beszélgetésre ösztönözte a gyerekeket. Nagy meglepetésemre, a gyerekek nagyon aktívan részt vettek a társalgásban, és érdeklődéssel hallgatták egymás gondolatát, és izgatottan várták a filmet is.  A 2008-ban készült Hullám című német filmet néztük meg, amely egy huszadik századi gimnáziumban folytatott "kísérleten" keresztül az autokrácia témáját dolgozza fel. A film megnézése után, gondolatcserével, a történések átbeszélésével zártuk az estét. A témákat, a filmben felmerült fogalmakat, kifejezéseket együttesen tisztáztuk, és mindenki elmondta a filmhez kapcsolódó gondolatait, meglátásait.

 A filmklub lényege, hogy határok nélkül tudjunk beszélgetni olyan témákban, amik egy kamaszt foglalkoztathatnak, amiben benne élnek, és buzdítjuk őket a kommunikálásra, ami szerencsére eddig nem okozott gondot, ugyanis mindenki nagyon nyitott volt, és minden gyerek hangot adott a gondolatainak.