Ifjúsági beszélgetőkör Berlinben

/ Sinkó-Szabó Lilla /
sinko.szabo.lilla képe
Berlinben jelenleg is sok magyar fiatal él, akár egyetemistaként, vagy éppen munkakezdőként, esetleg fiatal házasként. Fontosnak éreztünk egy olyan kezdeményezést, ahol elsősorban ezeknek a fiatal felnőtteknek biztosíthatunk egy keresztény közösséget, ahol ők is tudnak más magyarokkal találkozni.
Januári beszélgetőkörBeszélgetőkör és a farsang

Első beszélgetőkörünket január 31-én tartottuk, a téma az időponthoz illően a farsang és a kereszténység összefüggéseit járta körül. Az alkalmon beszélgettünk a Bibliából vett igeszakaszokról, arról, hogy olvashatunk arról, Jézus maga is ünnepelt és erre hív minket is a Vele való közösségben. Vagyis, hogy megvan az ünneplésnek és a böjtnek is az ideje. De nem csak a Szentírásról, hanem népi hagyományokról is szó esett, amely a farsangot és a böjtöt különválasztja egymástól.

A beszélgetés után megkóstoltuk az otthonról hozott hazai készítésű pálinkát, majd vacsoraként a lángost és a csevapcsicsit (egy gyülekezeti tagunk a Délvidékről származik, s ő maga készítette ez utóbbi ételt számunkra).

Következő alkalmunkat február 22-én tartottuk, mikor a házasság hetét követően a témánk a szerelem, párkapcsolat, szeretet és istenkapcsolat volt. Az alkalmon egy pohár bor mellett a talán kevésbé ismert Énekek Éneke mellett Pál apostol szeretet himnuszáról is beszélgettünk. A szeretet megélésének különféle aspektusairól volt szó, és a szeretet megélésének a fontosságáról volt lehetőségünk közösen gondolkozni ezen bibliai igeszakaszok által. Az alkalom után még kötetlenül is tudtunk beszélgetni egymással.

Ezek az alkalmak nem csak arra biztosítanak jó lehetőséget, hogy értéket közvetítsenek (pl. a Bibliáról beszélgessünk vagy a közös hagyományainkról), hanem arra is, hogy közösséget formáljon és alakítson.