Idén is felavatták a bécsi magyar gólyákat

/ Farkas Dorina /
dorina.farkas képe
Mint minden ősszel, idén is kezdetét vette a szemeszter a bécsi egyetemen., Ezek elmaradhatatlan része évek óta az MDE által szervezett gólyaavató, ami idén október 13-14-én volt.
FeladatokFeladatokCsoportképFeladatok

Magyarországon nagy hagyománya van a hallgatói önkormányzatok által szervezett gólyatáboroknak, melyek során az újonnan felvett hallgatók már az egyetem, illetve főiskola megkezdése előtt belecsöppenhetnek az egyetemi légkörbe, valamint megismerhetik csoporttársaikat, más felsőbb éveseket. Ausztriában nincs ilyen és ehhez hasonló rendezvény az elsőévesek számára, ezért 2012-ben az At4Hu (Austria for Hungarians) és a Magyar Diákok Egyesülete (Verein Ungarischer Studierender) vállalta magára a feladatot, hogy a tanulmányaikat Bécsben folytató magyar diákok se maradjanak ki a semmiből. Ezt a hagyományt azóta az MDE viszi tovább. Idén 30 lelkes szervező vett részt a rendezvény lebonyolításában, melyen körülbelül 80 frissen felvett, Magyarországról érkezett hallgató vett részt.

Az idei gólyaavató tavalyi „Szuperhősök – gólyák felemelkedése” tematikáját idén Trónok harcára cserélték, mely sorozatot azt hiszem egy fiatalnak sem kell bemutatnunk. A program október 13-án, pénteken délután vette kezdetét, az elsőévesek közösen, kísérőkkel érkeztek meg a játékos feladatok helyszínére. A regisztráció során a diákokat csoportokba osztották, melyek természetesen a Trónok harca fő családjai után kapták neveiket, valamint kézhez kapták a tematikának megfelelő gólyapólóikat is. Az este folyamán különböző vicces, csapatépítő feladatokat kellett végrehajtaniuk a diákoknak, melyeket a szervezőkből álló zsűri pontozott.

Szombaton a délelőtti pihenőt követően a kora délutáni órákban folytatták az avatót az úgynevezett "Stadt Rally-val" Bécs városában. A gyülekező után minden csapat különböző helyszínekre indult, melyek mindegyikén a szervezők által kitalált, előre nem ismert feladatokat kellett megoldaniuk. A helyszínek kiválasztásánál a szervezők figyeltek arra, hogy mindig valamilyen nevezetesség, ismert épület is legyen a közelben, hogy a gólyák a vetélkedő közben kicsit megismerhessék a várost is. A csapatok a csapatkapitányaikkal és kísérőikkel járták a várost, haladtak állomásról állomásra.  Az eredményhirdetésre a vetélkedőt követően került sor. Az idei gólyaavatót a Semester Openinggel zárták, ahol már nem csak a gólyák, de a felsőbb éves hallgatók is jelen voltak. A rendezvényt a NOX BAR-ban tartották, ahol a korábbi MDE-s bulikhoz híven ismét Niedermayer Kolos állt a DJ pult mögé.

Az MDE köszöni a segítséget és a támogatást magyar szponzoraiknak és partnereiknek, akik nélkül nem jöhetett volna létre a rendezvény:

Budapest Bistro
Burger's Bar
Cafe Frei Wien
Treffpunkt Café Wien
MAXX Entertainment
Varga's Original Ungarischer Baumkuchen,

valamint mindazoknak a személyeknek, akik végig azon dolgoztak, hogy minden kisgólyának és főgólyának maradandó, kellemes emlékeket szerezzenek ebben a két napban.