I.Nyugat-Európai Magyar Néptáncfesztivál Stuttgartban

/ Hortobágyi Ivett /
hortobagyi.ivett képe
2016. november 25-27. között rendezték a Stuttgartban az I. Nyugat-Európai Magyar Néptáncfesztivált a Csöbörcsök Táncegyüttes szervezésében. A háromnapos, egyedülálló rendezvényen, melynek hivatalos fővédnöke Miskolci Terézia, stuttgarti magyar konzul volt, 7 magyar táncegyüttes vett részt, 3 országból. A talpalávalót a felnőtteknek a vajdasági Juhász Zenekar húzta, míg a gyerekeket a Kolompos együttes mozgatta meg.
Csöbörcsök Táncegyüttes - Fotó: Gorácz JózsefJuhász Zenekar - Fotó: Gorácz JózsefMiskolci Terézia fővédnök köszöntő beszéde - Fotó: Gorácz JózsefA fesztivál közönsége - Fotó: Gorácz József

A nagyszabású találkozó pénteken, kora este kezdődött a Franciaországból, Svájcból és Németország más városaiból érkező együttesek fogadásával, majd a Juhász Zenekar koncertjén találkoztak először egymással a fesztivál résztvevői. Az esti táncházban közel 80 fő járta együtt különböző tájegységek népzenéjére, és gömöri, valamint tyukodi táncokat sajátíthattak el az érdeklődők Hortobágyi Ivett, Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas néptáncpedagógus és Botka Bálint néptáncos irányításával. A kiváló hangulat ellenére a mulatság korán befejeződött, mert másnap nagy dolgok vártak a fellépőkre.

A szombat délelőtt a gyerekeké volt, tíz órától Kolompos koncert és táncház várta a legkisebbeket, ahol megismerkedhettek a magyar népzene különböző dallamaival, hangszereivel, végül pedig táncos motívumaival is. Közben sorra érkeztek a felnőtt csoportok Stuttgart Plieningen-i felújított művelődési házába, hogy birtokba vegyék az öltözőiket és felkészüljenek a délutáni színpadbejárásra. Miután a Juhász Zenekar tagjai léptek a mikrofonok mögé, kezdetét vette a közel négy órás próba, ahol minden fellépő megbarátkozhatott a színpad adottságaival és a koreográfiáik élő zenei megszólaltatásával. A külföldön működő magyar táncegyüttesek lehetőségei sokszor teljesen mások, mint az anyaországban. Így volt olyan csoport, aki itt lépett fel először élő zenekari kísérettel.

A fesztivál bemutató műsora 18 órakor kezdődött Miskolci Terézia konzul asszony köszöntő szavaival, majd a fesztivál megálmodója és főszervezője, Kemény József ’Öcsi’, a Csöbörcsök Táncegyüttes művészeti vezetője üdvözölte a jelenlévőket és köszönte meg a szervezők és segítők munkáját. Ezt követően sorban léptek színpadra a tánccsoportok a két félidős műsorban. Jelen volt a Svájcból érkezett Berni Figurás Néptáncegyüttes és a zürichi Óperenciás Néptáncegyüttes, a Keleti Táncegyüttes a franciaországi Strasbourgból, a németországi Berlini Magyar Néptánccsoport, a Vadrózsa Magyar Néptáncegyüttes Hagenből, valamint a stuttgarti Csöbörcsök Táncegyüttes és annak Törekvők Néptánccsoportja. Az előadást egy meghívott szakmai bizottság is megtekintette, melynek feladata az volt, hogy a színpadon látottakból kiindulva, szakmai tudásuk és tapasztalataik alapján tanácsokat adjanak a fellépő együtteseknek a másnap délelőtti szakmai beszélgetésen. A bizottság tagjai: Szűcsné Urbán Mária és Szűcs Gábor, a Prima Primissima Díjas Jászság Népi Együttes művészeti vezetői, számos országos díjjal és kitüntetéssel rendelkező néptáncpedagógusok és koreográfusok, valamint Vucic Gyula, a Berni Figurás Táncegyüttes alapítója és 20 éven át vezetője, a svájci magyar táncházmozgalom elindítója és népszerűsítője voltak. Az este háziasszonya és koordinátora Hortobágyi Ivett, KCSP ösztöndíjas volt.

A bemutató után közös vacsora következett, amit Kató Szabolcs református lelkipásztor asztali köszöntője és a székely asztali áldás közös eléneklése nyitott meg. Ezt követően kezdetét vette a hajnalig tartó táncház, ahol a Juhász Zenekaron kívül a nézőként érkező muzsikusok is hangszert ragadtak. Az este folyamán elhangzó mezőségi, kalotaszegi, vajdaszentiványi táncrendek között ismét a felvidéki Gömör, majd a küküllőmenti Balázstelke tánchagyományaival ismerkedhettek meg a jelenlévők a pénteki tánctanárok segítségével. Az éhes és szomjas érdeklődőket pedig egész nap Gondoskodó Falatozó és Gondűző Borozó várta a színházterem előterében, ahol a stuttgarti magyar asszonyok finom süteményeit és magyar borokat kóstolhattak.

A fesztivál harmadik napján, vasárnap délelőtt szakmai beszélgetésre várták a táncegyüttesek vezetőit, mialatt a táncosok vezetett városnézésen vehettek részt Stuttgart belvárosában. A konzultáción a meghívott szakemberek táncegyüttesenként mondták el jó szándékú, építő véleményüket, miközben a jelenlévőknek lehetősége nyílt kérdezni vagy tanácsot kérni tőlük. Továbbá sikeresen megvalósult ennek a programpontnak az a célja is, hogy a Nyugat-Európában működő tánccsoportok között aktív diskurzus alakuljon ki, segítve ezzel egymás szervezeti és szakmai munkáját is. A fesztivál szervezői remélik, hogy ez a most tapasztalt kölcsönös, nyitott hozzáállás a jövőben is megmarad, és más táncos közösségek is kapcsolódnak majd hozzá.

A rendezvény a magyar kormány, a Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége (BUOD) és az Erdélyi Világszövetség Németországi Csoportja támogatásával jött létre. A szervezők ezúton is köszönik a hozzájárulásaikat. Továbbá hálával gondolnak arra a sok-sok stuttgarti táncosra és barátaikra, akik tettre kész odaadásukkal segítettek mindenben, és akik nélkül a fesztivál nem valósulhatott volna meg.

A világ bármely részén élő magyarok számára az egyik legfontosabb közösségmegtartó erő a néptánccsoportokban rejlik. Sokan itt találnak kapcsolódási pontot magyarságukhoz, őseik kultúrájához és hagyományaihoz, valamint a velük együtt élő magyarokhoz. Magyar identitásukat átélhetik minden egyes próbán, fellépésen, táncházban és különböző nagyobb szabású találkozókon, összejöveteleken. Nyugat-Európában több lehetősége van a tánccsoportoknak találkozni egymással, de ehhez hasonló fesztivált eddig még nem rendeztek itt. A szervezők bíznak abban, hogy a Nyugat-Európai Magyar Néptáncfesztivál tovább folytatódik, és jövőre újra összegyűlnek az itt működő táncegyüttesek, hogy egy hétvégén át együtt énekeljenek és táncoljanak ismét. A jó Isten adjon sok-sok erőt hozzá!