I. Nádihegedű Magyar Népművészeti Műhely Tábor

/ Szabó Andrea /
szabo.andrea2022 képe
A Nádihegedű Magyar Népművészeti Műhely életében még soha nem volt táborozás.
tábori énekléscsaládi vetélkedőtáncolunkbábszínház

Nagyon szép és tartalmas évet töltöttünk együtt. Látványos fejlődésen mentek keresztül kis táncosaim, és a jó közösségnek köszönhetően szép számban bővült néptáncos családunk. Ez adta az ötletet, hogy szervezzünk egy 3 napos családi tábort. Nagyon jó vezetője van az egyesületnek, aki vevő volt az ötletemre és már el is kezdtük a szervezést. Pioneer Camp táborhelyen voltunk 2023. május 19-21-ig, az anyagi részét ő rendezte, a programok szervezését, koordinálását, levezetését én.

Saját programjainkon kívül kaptunk a tábortól egy választható tevékenységet, így lovaglásra is volt lehetőség gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Mindenki egyéni módon érkezett a tábor helyszínére. Közös vacsorázással nyitottuk a tábort, melyet egy gitározós, daltanulós, éneklős programmal zártunk. Második nap közös reggelivel indítottuk a napot. Délelőtt párhuzamosan futott a gyerekeknek népi játék blokk, a felnőtteknek pedig torna, melyet egy szülő vezetett, mivel hivatásos edző is van a csapatunkban. 

Ezután egy rövid túrát terveztem a gyerekeknek, ahová végül a felnőttek is bekapcsolódtak, mert azt mondták, hogy ezt a programot ők is szeretnék. Kellemes mozgásos órák után jól esett mindenkinek a finom ebéd. Délután kézműves tevékenység volt két részletben kicsiknek és nagyoknak. Magyar népmeséket helyeztük középpontba, és fakanál bábokat készítettünk a gyerekekkel egy kolléganőm segítségével.

Ezzel párhuzamosan zajlott a lovaglás. Vacsora után a gyerekek bábelőadással készültek a felnőtteknek, ami fantasztikus volt. Ezután egy fergeteges családi vetélkedőben lehetett része a résztvevőknek. Tartalmas napot zártunk, a gyerekek lefekvése után a felnőttekkel még beszélgettünk, jókat nevettünk a szabadban. Másnap reggeli után, néptánc foglalkozás volt a gyerekeknek, a felnőttek ismét tornáztak. A kicsik még lovagolhattak. Ebédeltünk, elpakoltunk magunk után, kitakarítottunk és csomagolás után elhagytuk a táborhelyet.

Csodálatos három tartalmas napot töltöttünk együtt, amely még jobban összehozta csapatunkat, és még erősebb közösséggé kovácsolta. Óriási élmény volt a tábor mindenkinek, ami felerősítette a hagyományőrzéssel való foglalkozást, a magyar kultúra iránti igényt és a magyarság tudatot. Ilyen szuper tábor után nem kérdés, hogy jövőre is szeretnénk majd újra megszervezni.