„Húzzad édes muzsikásom…” – XXIII. Bécsi Táncháztalálkozó

a Napraforgók – Bécsi Magyar Néptánc és Népzene Egyesület szervezésében

/ Lohn Annamária /
lohn.annamaria2022 képe
„Húzzad édes muzsikásom/ Mer’ én néked meghálálom/ Vagy aratok, vagy kapálok,/ Vagy az éjjel véled hálok”
XXIII. Bécsi Magyar TáncháztalálkozóXXIII. Bécsi Magyar TáncháztalálkozóXXIII. Bécsi Magyar Táncháztalálkozó

2022. november 5-én immár XXIII. alkalommal rendezte meg a Napraforgók – Bécsi Magyar Néptánc és Népzene Egyesület a Bécsi Magyar Táncháztalálkozót. Az esemény hosszú évek óta kiemelkedően nívós gálaműsorral kápráztatja el a nagyérdemű publikumot. Különösen szívet melengető, hogy az elmúlt 2 év viszontagságos periódusa miatt különleges körülmények között megrendezett táncháztalálkozó idén teljes pompájában a korábbi években megszokott módon főnixként megújulva tért vissza a bécsi közéletbe. A bécsi Napraforgók együttesnek köszönhető ez a színvonalas, egész délutánt és estét felölelő népzene és néptáncot középpontba állító esemény, melynek ernyőszervezete az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége. Nélkülük és áldozatos önkéntes társadalmi munkájuk, szervezőkészségük nélkül ez a több, mint két évtizede létező magyar kultúrának szentelt esemény nem köszönne vissza évről évre a bécsi magyar diaszpóra programterveiben.

A szervezés kapcsán kiemelendő két név: Tarcsai Helga, aki 2021-től az egyesület elnöki pozícióját tölti be, és a mellette dolgozó művészeti vezető, Németh Zsuzsanna. Helga és Zsuzsi – illetve az egész együttes- főszervezői voltak idei legnagyobb volumenű rendezvényüknek, a XIII. Bécsi Magyar Táncháztalálkozónak, melynek eredete több, mint 20 éve a korábbi Fabatka táncegyüttes alapító tagjainak ötlete nyomán bontakozott ki.

A Bécsi Magyar Táncháztalálkozót a kezdetek óta évenként szervezik meg, immár hosszú évek óta a Napraforgók rendezésében. A rendezvényen gyerekek számára kézműves foglalkozásokat is tartanak, de van külön gyerek-, ifi- és felnőtt táncház is tanítással, míg a büfé környékén a folkkocsmák semmihez nem hasonlító hangulata a mérvadó.

Az esti gálaműsort az idei évben meghívott Szanyi Bokréta Néptánc Egyesület fellépése tette színesebbé. A Napraforgók házigazdaként gyimesi és palatkai koreográfiákat adtak elő, de a publikum a legfiatalabbakat is megcsodálhatta a Napraforgócskák szatmári műsora során. A kísérő zenekarok szerepét az idei évben Koncz Gergely és zenekara, a Somos zenekar és a legifjabb Greznár zenekar tölthette be. Csík János és barátai is a színpadra léptek, gyönyörű muzsikával kápráztatva el a közönséget. A négy zenekar és a táncosok együtt tették igazán felejthetetlenné mind a gálát, mind az utána következő táncházat.

A nagy érdeklődés övezte Táncháztalálkozó jó példa továbbá a bécsi magyarság összetartó erejére is. A szervezés oroszlán részét a Napraforgók vállalták magukra, azonban a bécsi cserkészek is segítettek sikerre vinni a programot. A 72. sz. Széchenyi István Cserkészcsapat a ruhatári teendőket vállalta fel a teljes rendezvény alatt, és az aktuális cserkészfoglalkozást is a táncháztalálkozó keretén belül tartották meg. Emellett Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasok is kisegítő szerepet vállaltak, részt vettek például a jegykiadásban, a teremrendezésben és a gyerekfoglalkozásban is.

Végszóként a bécsiek összetartó erejének esszenciális mivoltát, kiemelve a magyar néptánc jelentőségét, Tarcsai Helga szavaival tolmácsolnám:

„Fontosnak tartom a diaszpórában élő magyarok összetartására irányuló minden fajta tevékenységet. Táncosként kultúránk megismertetése a népzene és néptánc által immár életfeladatommá vált. Különös jelentőséget tulajdonítok a vegyes házasságban felnövő gyermekek magyarságát megtartó közösségeknek.  A tánc által játékos módon sajátíthatják el a hagyományt, az énekeken keresztül pedig csiszolják nyelvtudásukat. Kapaszkodót tud jelenteni egy magyar közösséghez tartozás egy idegen fővárosban.”

Itt ragadnám meg a lehetőséget, hogy megköszönjem Tarcsai Helgának és Németh Zsuzsannának, hogy interjút adtak, ezzel segítve jelen cikk megírását! Szívből kívánom továbbá a bécsi Napraforgóknak, hogy a jövőben is hasonlóan szép sikereket érjenek el, magyarságtudatukat identitásukat megtartva és tovább örökítve azt, az elkövetkező generációk számára!