Húsvétunk Új-Zélandon

/ Póda Petra Piroska /
poda.petra.piroska2024 képe
Így telt a húsvéti klubnapunk Aucklandben; tojásvadászat, locsolás és népi játékok.
Húsvéti játékHúsvéti játékVízibomba dobálás

A tojásvadászat szinte már minden országban húsvéti szokássá vált. Na, de honnan is ered ez az érdekes hagyomány?

Sok kereszténység előtti társadalomban a tojás a tavaszhoz és az új élethez kapcsolódott. A korai kereszténység e hiedelmek kapcsán a tojást a feltámadás, az üres héjat pedig Jézus Krisztus sírjának szimbólumává tette.

Egyesek szerint Luther Márton, a protestáns reformátor szervezett elsőként tojásvadászatot gyülekezete számára. A feltámadás történetében az áll, hogy Krisztus üres sírját nők találták meg, ezért a tojásokat, „Krisztus sírját”, a férfiak rejtették el, majd a nők és a gyerekek keresték meg.

Ez a hagyomány a márciusi klubnapról sem hiányozhatott, úgyhogy a gyermekprogram részeként meg is szerveztük egy kis változtatással. Úgy gondoltuk, hogy mindenkinek egyenlő mennyiségű édesség jár, így átformáltuk a játékot. A gyerekeknek színek alapján kellett öt egyforma színű műanyag tojást megkeresniük és azt lehetett csoki tojásra beváltani, így a kicsik és nagyok egyaránt élvezték a vadászatot.

A tojásvadászat mellett a gyerekeknek még négy ügyességi játékon kellett részt venniük, hogy egy kis extra édességhez juthassanak. A játékok között volt célba dobás műanyag tojásokkal, különbség keresés, húsvéti egyensúlyozó játék, ahol tojást kellett egy kanálban végig vinni egy szlalom pályán, illetve még tojásdobás is előkerült.

A tojásokat vízibombára cseréltük, hogy hibázás esetén könnyebb legyen a takarítás. Ennek az ötletnek köszönhetően sok gyerek vizesen ment haza, hiszen egy hatalmas vízi csata kerekedett a játékból, ami valljuk be várható volt.

A húsvéti szokások között a locsolás is megjelent. Gergő, egyik klubtagunk minden leányt és hölgyet meglocsolt kölniével egy vers kíséretében, aminek nagyon megörültem, hiszen azt hittem, hogy idén kimaradok a locsolásból, de így semmi sem maradt el végül!