Húsvéti Hangolódó és piknik Southenden

Southenden napsütésben, énekkel, játékkal, tojásfestéssel és sok nevetéssel hangolódtak a húsvétra

/ Tompos Krisztina /
tompos.krisztina képe
A Montágh Imre Southendi Magyar Iskola és Óvoda 2019. április 20-án, húsvét szombatján Húsvéti Hangolódó programra és piknikre várta a kicsiket és nagyokat, akik 10 órától szép számmal gyűltek össze, hogy együtt elevenítsék fel a húsvéti időszak magyar hagyományait.
"Nyuszi fülét hegyezi..." (Fotó: Julia Morley)Készül a nyusziHúsvéti képkirakó a szabadban (Fotó: Káldi Attila)"Bújj, bújj zöldág..." (Fotó: Káldi Attila)

A pedagógusok vezetésével tavaszi dalokat, nyuszis játékokat tanultak a résztvevők és a fiúk kedvéért még az „Ákom-bákom, berkenye...” kezdetű locsolóverset is sorra kerítették, hogy húsvéthétfőn magabiztosan állhassanak a locsolkodásra váró lányok elé. Ezután a húsvét történetéről, jelentéséről, jelképeiről és népszokásairól folyt a szó, majd ehhez kapcsolódóan a közönség egy 1944-es híradó részletből megtudhatta, ekkor hogy is ünnepeltek Kalotaszegen a magyar lányok és legények. Mesében sem volt hiány és nem csak a kicsik, de a felnőttek legnagyobb örömére is egy kis időre eluralkodott a retro-hangulat, aminek jegyében a Pom Pom sorozat húsvéti epizódja szintén sorra került. Ebben kiderült, hogy a locsolásért cserébe miként kapott Gombóc Artúr egy csipogó tojást, ami ráadásul nem is csokiból készült...

Ezzel egyidőben a felnőttek a hímestojás-készítő foglalkozáson a tojásfestés hagyományos technikáit próbálhatták ki. Gyönyörű alkotások készültek: volt vöröshagyma héjával színezett, ecettel maratott (metszett), és levélmintával díszített (berzselt) tojás is, mindegyik egyedi, szép és különleges.

  Készülnek a csibék Ecettel mintázott tojások

A beltéri foglalkozások után a közeli Chalkwell Parkban folytatódott a program és mivel eddigre mindenki megéhezett, már éppen ideje volt a közös pikniknek, ahol olyan tradicionális húsvéti ételek kerültek az asztalra, mint a kalács, a sonka, a tojás, és a különleges sárgatúró.

Családias hangulatban telt a délután további része is, a gyerekek a bokrok között keresgélték a húsvéti képkirakó előre elrejtett darabjait, majd a pedagógusok vezetésével egy húsvéthétfőre jellemző népszokást, a zöldágjárást is felelevenítették. Ehhez a gyerekek aktív közreműködésével elkészültek a virágokkal és szalagokkal díszített zöld leveles „kapuk”, amik alatt a „Bújj, bújj zöldág...” és a „Nyisd ki rózsám kapudat...” kezdetű dalokat énekelve bújhattak át a résztvevők a park többi látogatójának érdeklődésétől kísérve.

A Southendi magyarokon tehát nem múlhatott a húsvét sikere: énekeltek, verseltek, locsolkodtak, játszottak és ami a legfontosabb, együtt élték meg ezeket a vidám pillanatokat.