Húsvéti foglalkozás Chesterben

/ Karácsonyné Kéki Andrea /
karacsonyne.keki.andrea képe
Március 24-én tartottuk 12. foglakozásunkat, amelynek témája a húsvét és a hozzá kapcsolódó népszokások voltak.

A gyerekek izgatottan érkeztek, hiszen tudták ma sok izgalmas dolog vár rájuk, ezek közül legtöbben a tojásfestést várták. Tanodásaink ünneplő ruhát viseltek, a fiúk szagos vízzel és locsolóverssel készültek, hogy megadjuk az alkalomnak illő tiszteletet. Még mielőtt azonban locsolkodni kezdtek volna, egy nyuszis mesével indítottuk a foglalkozást. Az erdei állatoknak össze kellett fogniuk, annak érdekében, hogy a húsvét ne maradjon el. Természetesen minden jóra fordult, és mi máris a húsvét témájáról beszélgettünk a gyerekekkel. Az ismeretszerzést videókkal segítettük, ahol láthatták, milyen hagyományok élnek Magyarországon. Lazításképpen énekeltünk, majd sorversennyel, játékos feladatokkal folytattuk, amelyben a nyeremények finom csokitojások voltak.

Abból a szempontból is különleges volt ez a nap, hogy az utolsó órában közösen kézműveskedtünk a szülőkkel. Ekkor végre előkerültek a tojásfestés eszközei és a szorgos kezek készítették a piros, kék, zöld, sárga tojásokat. Volt, aki papírból kiscsibét, nyuszikát alkotott, és a tojásfánk díszei is elkészültek. Végezetül illendően megterítettük az asztalt és a lányok izgatottan várták, hogy a locsolók megérkezzenek.

Ebben az évben biztos senki sem fog elhervadni a Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda lányai és anyukái közül, hiszen mindenkit megöntöztek vízzel vagy parfümmel. A fiúk pedig a versmondás és a locsolkodás után választhattak a szebbnél szebb tojások közül. Illatosan, sok élménnyel gazdagodva térhettek haza a gyerekek, de mi felnőttek is. Áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!