Hősök a világ bármely pontján

Melbourne-ben emlékeztek 1956 hőseire

/ Balatoni Bianka Rebeka /
balatoni.bianka.rebeka képe
1956 az év, ami minden magyar számára ugyanolyan jelentéssel bír, éljen bárhol a világban. Hiába telik az idő, és egyre távolibbnak tűnik az év, hiába választja el hazájuktól az embereket több száz, vagy több ezer kilométer, semmit nem veszít jelentőségéből.
MegemlékezésSzereplő gyerekekSzereplők

Az anyaországtól távol élő magyaroknak nagyon nehéz feladatuk van, hiszen egy más országban, más kultúrákkal együtt élve kell magyarnak maradniuk. Viszont joggal állítható, hogy Melbourme-ben nem okoz nehézséget ez, hiszen az itteni közösségek összetartásának, és hihetetlenül erős hazaszeretetüknek köszönhetően minden ilyen akadályt legyőznek.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az az odaadás és tisztelet, amivel ezt a megemlékezést szervezték. Az eseményen Magyarország köztársasági elnöke Novák Katalin is tiszteletét tette. Az esemény előtt a magyar ház kertjében álló emlék-szobornál koszorút helyeztek el, tisztelegve a hősök előtt, majd a szobor melletti kertben elnök asszony faültetéssel is tisztelgett.

Ezután a nagyteremben folytatódott az ünnepi megemlékezés. Marót Márta  Victoria-i Magyar Tanács elnöke köszöntött mindenkit, majd Novák Katalin köztársasági elnök mondott beszédet. A Magyar Kultúr Kör, A Magyar Központ Néptáncegyüttese: a Fonó, valamint a victoriai magyar nyelviskola tanulói, táncosai, és a cserkészek adtak egy megható műsort. A szereplők között olyanok is feltűntek, akik 1956-ot megélték, most pedig itt távol a hazájuktól emlékeiket átadták.

A szereplők nagy alázattal, és tisztelettel készültek erre az alkalomra. Könnyekkel küszködve ültek a nézőtéren idősek, és fiatalok egyaránt. Novák Katalin elnökasszony jelenléte tovább erősítette a helyi magyarságban azt, hogy ők is fontosak, és szavai az emberek lelkéig hatoltak.

A megemlékezés után egy kis fogadással köszönték meg mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult ahhoz a naphoz.