Honfoglalás Montclairben, avagy a garfieldi magyarok új évet kezdenek

/ Tózsa Mikolt Emese /
tozsa.mikolt.emese képe
A Kőrösi Csoma Sándor Magyar Iskola október 1-én honfoglalást tartott New Jersey államban. Tamás Zsuzsa, az iskola igazgatója felöltötte ősmagyar ruházatát, süveget tett fejébe, majd előrántotta kürtjét és felszólította az iskola diákjait: foglaljátok el a Kárpár-medencét. A gyerekek fegyelmezetten, libasorban foglalták el az új hazát és követték tanáraikat az osztálytermekbe, ahol megkezdődött a tanítás.
A Kőrösi Csoma Sándor Magyar Iskola évnyitó piknikjeA Kőrösi Csoma Sándor Magyar Iskola évnyitó piknikjeA Kőrösi Csoma Sándor Magyar Iskola tanárai és diákjai az évnyitó piknikenSt. John’s Episcopal Churh

A Kőrösi Csoma Sándor Magyar Iskola egy piknikkel egybekötött akadályversennyel már szeptember 10-én sikeresen megnyitotta a tanévet, majd október 1-én megkezdődött a tanítás az új helyszínen, Montclairben. Garfieldon sajnos nem áll rendelkezésre olyan épület, ami egy hétvégi iskola számára alkalmas lenne. Tavaly a Magyar Liga és a garfieldi cserkészcsapatok felajánlották épületeiket az iskola számára, amit a tanárok és gyerekek nagy örömmel használtak, de osztálytermek hiányában ez a megoldás hosszútávon nem volt tartható.

A helyszínnel kapcsolatos aggodalom immáron a múlté, ugyanis a St. John’s Episcopal Churh kiváló helyszín az iskola számára. A baptista lelkésznő a francia iskola mellett szívesen látja a magyar gyerekeket is. Így a francia dekoráció mellé a falra hamarosan felkerülhetnek a magyar térképek is. Az Egyesült Államok kulturális diverzitása akár a hétvégi iskolák falán is mérhető lenne.

A Kőrösi Csoma Sándor Magyar Iskola erre a tanévre Marshall Tamás segítségével új tantervet dolgozott ki, amiről már a nyáron továbbképzést tartott a tanárok számára. Az élménypedagógia a gyermek saját tapasztalatán nyugszik, aminek segítségével az átadandó ismeret személyessé, ezáltal könnyebben tanulhatóvá válik. Személy szerint 12 éves cserkésztapasztalatommal könnyen és örömmel alkalmazom ezt a módszer osztályom körében. Úgy gondolom, hogy a gyermek így sokkal könnyebben érti meg és teszi magáévá a porosnak tűnő tananyagot, mintha szabályok és törvények útján kellene megérteniük. Ez a módszer az óvodás korosztálynál már régóta működik, amit az iskola másik igazgatója, Czöveck Ágnes tart kézben.

A magyar iskola mellett a garfieldi cserkészcsapatok – 6. sz. Gábor Áron és 38. sz. Rozgonyi Cicelle – október 8-án egy tábortüzes évnyitó vacsora kereti közt nyitották meg az új cserkészévet. Az eseményen szülők, rokonok és a cserkészetet támogató barátok vettek részt. A magyaros vacsorának és a tábortűzi műsornak nagy sikere volt. A cserkészek két vicces és lendületes jelenetet mutattak be, amik nem nélkülözték társadalomkritikát sem. A hivatalos megnyitó előtt a csapat vezetői továbbképzést tartottak a fiatal, frissen őrsvezetőképző tábort végzett cserkészeknek. Ezen felül összehívta a szülőkből álló fenntartó testületet, hogy megbeszéljenek minden fontos teendőt az előttük álló cserkészévvel kapcsolatban.

A garfieldi cserkészet egy fiú (6. Gábor Áron) és egy leány (36. Rozgonyi Cicelle) csapatból áll, akik minden szombat délután közösen összegyűlnek a Bodnár Gáborról elnevezett cserkészházban. Itt a zászlófelvonást követően közös raj, majd őrsi foglalkozásokat tartottak. A közös együttlét nagyon jót tesz a cserkészeknek. A csapatokat egy házaspár, Marshall László és Felsővályi Olga vezetik, akiknek egy hónapja született második kislányuk, Katika. Ámulattal figyelem, hogy a fiatal házaspár mi mindent megtesz a cserkészcsapatért és segítem őket ott, ahol tudom.

A felsorolásból nem maradhat ki a Magyar Polgári Liga (Americn Hungarian Citizens League) sem. A klub az '56-osok kultuszhelye, amit immáron a fiatal generáció vezet, Szipocs Robi és Kiss Péter személyében. A Liga szeptember 11-én tartotta szüreti piknikjét, ahol főként az idős generáció élvezte a napsütést és a klub által készített finom ételeket.

A magyar szervezetek élete tehát megindult ősszel Észak-New Jerseyben, és immáron a forradalom hevében pezseg, hiszen minden szervezet nagy erőkkel dolgozik az 1956-os forradalom méltó megemlékezésén.