Egy hónapig ünnepelték a magyarokat Ontarioban - Hungarian Heritage Month

/ Dancs Anna /
dancs.anna képe
Idén már második éve az október hónap Ontarioban a magyarokról szól, s ezt egy színes rendezvénysorozattal ünnepeltük. Idén is rengeteg programon vehetett részt az érdeklődő közönség.
HungaroFestGálavacsoraCsík János és a MezzoNiagara magyar zínekben

HungaroFest

A Magyar Örökség Hónap nyitórendezvénye a nagy sikerű Hungarofest volt, melyet szeptember 30-án tartottak a Torontói Magyar Házban. Sokféle program tárult a népes közönség elé. Egésznapos kirakodóvásár hirdette a magyar portékákat, a színpadon pedig fellépők sokasága szórakoztatta a megjelenteket.  Zenés műsorokban nem volt hiány, több műfaj képviselői is megjelentek: Zolnai Attilla Band, Don’t Stop The Queen, Jáger Gyula, Magyarországról pedig Gulyás Ferenc és Gáspár Álmos érkeztek egy népzenei hangszerbemutatóval, majd egy éjszakáig tartó rerto party zárta a zenei palettát.

Színpadra kerültek a magyar borok is Sáfián József sommelier bemutatóján keresztül, melyekből fogyasztani is lehetett a büfében. Aki pedig ezek után megéhezett, magyar ételekkel csillapíthatta éhségét.

Gálavacsora

A Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetsége, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. és a Magyar Vadászok és Horgászok Egyesülete október 21-én rendezte meg jótékonysági gálavacsoráját. Az esemény bevételével a Heim Pál Gyermekgyógyászati Központ munkáját támogatták a szervezők. Azt est színvonalát a magyar hegedűvirtuóz, Mága Zoltán és zenekara valamint Teleki Gergő zongoraművész emelték muzsikájukkal.

Csík János és a Mezzo

A Magyar Örökség Hónap alkalmából ellátogatott hozzánk Magyarországról a Csík János és a Mezzo zenekar is. A formáció magyar népzene ihletésű zenét játszik, fülbemászó dallamaikkal több helyszínen is megörvendeztették a közönséget.

I.Törőcsik Mari Filmfesztivál

Idén megrendeztük  az I. Törőcsik Mari Filmfesztivált Torontóban. A filmvásznon 2022-ben készült magyar filmeket tekinthetett meg a közönség különféle műfajokban.

Borvacsora

A cambridge-i Kossuth Ház adott otthont annak a borvacsorának, mely alkalmával megismerhették a vendégek az LCBO-ban elérhető magyar borokat Sáfián József sommelier segítségével. Az est hangulatfelelősei a Kossuth Néptánc Csoport tagjai voltak.

Ünnepi megemlékezések

Október 22-23-a az 1956-os események emlékéről szólt. Torontó és környékén számos ünnepségen róhatták le tiszteletüket az érdeklődők. 22-én 10 órától a Budapest Parkban tartottak koszorúzást, majd 13 órától a Torontói Magyar Házban rendeztek díszünnepet többek között az Arany János Magyar Iskola diákjai, a Kodály Együttes táncosai és Teleki Gergő zongoraművész közreműködésével, valamint Jurás Pál személyes emlékeit osztotta meg a forradalom eseményeiről.

A nap leglátványosabb eseménye a Niagara-vízesés piros-fehér-zöldbe „öltöztetése” volt, amit a hamiltoni Rozmaring Együttes műsora tett teljessé.

Október 23-án ünnepélyes zászlófelvonással tisztelegtek az Ontario Parlamentnél és a Torontói Városházánál is, valamint a Torontói Városháza Rotundájában megnyílt a HUVAC kiállítás, melyen kanadai magyar művészek alkotásait tekinthette meg a közönség.