"Új Hold, fényes Nap..." – egy új kezdet

Egyre több kisgyermekes család csatlakozik a magyar gyermekprogramokhoz Brünnben

/ Karát Eszter /
karat.eszter képe
A CSMMSZ brünni alapszervezete idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. Az utóbbi években programjaik repertoárja gyermekeknek szóló programokkal is bővült.
Gyermekfoglalkozások Brünnben_Március 15Gyermekfoglalkozások Brünnben_Március 15Gyermekfoglalkozások Brünnben_Március 15Gyermekfoglalkozások Brünnben_Március 15

Brünnben már a 2000-es évek elejétől hagyománya volt a gyermekfoglalkozásoknak. Az akkori kisgyermekes szülők, köztük Dittel Beáta és Juhász Vass Klára, vállalták fel a rendszeres gyermekfoglalkozások, családi kirándulások, táborok szervezését. Egy hosszabb kihagyás után Bajorné Pataki Anna indított Ringató foglalkozást a legkisebbeknek és szüleiknek.

Sághy-Estélyi Krisztina, a brünni CSMMSZ gyermekprogramjainak jelenlegi főszervezője ekképp emlékszik vissza a kezdetekre: „2019-ben kezdtem el járni a kisebbik gyermekemmel Ringató foglalkozásra, ekkor ismerkedtem meg Annával. Hamar felismertük, hogy igény lenne a magyar nyelvű foglalkozásokra a nagyobb gyerekek számára is. Nagyobbik gyermekem ekkor kezdett óvodába járni, ezért kiemelten fontosnak éreztem azt, hogy a cseh óvoda mellett magyar nyelvű foglalkozásokon is részt vegyen és legyen kapcsolata a magyar kultúrával az otthoni közegen kívül is. Nem titok, hogy a saját gyermekeim motiválnak arra, hogy minél több hagyományőrző zenés, táncos, színházi és irodalmi programot szervezzek a brünni magyar szülő- és gyermekközösség számára.”

Krisztina hozzátette, hogy tapasztalatai szerint lényeges különbség van a magyar és a cseh óvodai módszertanok között. Amíg a hagyományőrzés, a népi játékok, népdalok szerves részei a magyar tannyelvű óvodai nevelésnek, a csehországi intézményekben erre egyáltalán nem kerül hangsúly. Ezt a hiányt szeretnék némileg pótolni a családi rendezvényeken.

Az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés övezi a magyar nyelvű gyermekprogramokat a morvaországi városban. Jelenleg 15 család látogatja rendszeresen a különböző korú gyermekeknek szóló hétvégi foglalkozásokat. Az utóbbi időben akár havi két programot is sikerül megvalósítani, amely nagy előrelépést jelent a közösség számára:

„Nagy segítség volt számunkra az Eszterhéj: Karát Eszter és Fekete Krisztián, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai. Zenés hagyományőrző foglalkozásokat, gyermektáncházakat tartottak a gyerekeknek. A havi rendszerességű alkalmakon nem csupán dalokat és népi játékokat tanultak, hanem megismerték a magyar néphagyomány jeles napjait és nemzeti ünnepeinket is.”

Több neves külföldi előadót is sikerült meghívniuk a családi rendezvényekre: Strausz Róbertet, a Tick-Tack Bábszínház alapítóját és a Fizimiska mesesorozat íróját; Hazay Ancsát, a Kék Katica Együttes alapítóját, aki tánccal és versekkel tarkított koncertet és hangszer bemutatót tartott; valamint a budapesti Mesemúzeum művészeit, Hollósy Rékát és Villant Bálintot, akik a János vitéz harcai című interaktív előadással örvendeztették meg a gyerekeket.

Krisztina kiemelte azt a közösségi összefogást, amely egy-egy sikeres rendezvény mögött áll: „A CSMMSZ brünni alapszervezetének támogatása nélkül a programjaink nem valósulhattak volna meg. Fazekas Mónika elnök és Dittel Beáta elnökségi tag a kezdetektől felkarolták az ötleteinket, helyszínt és erőforrásokat biztosítottak a programok lebonyolításához. A mai napig személyesen is részt vesznek és segítenek a rendezvényeken több olyan CSMMSZ taggal karöltve, akiknek a gyermekei már kirepültek a családi fészekből.”

A szervezők tervei között szerepel, hogy még szélesebb korosztály számára szervezzenek életkor-specifikus programokat. Rendszeres zenebölcsi megvalósítását tervezik a legkisebbeknek, valamint vasárnapi iskola elindítását is fontolgatják a 7-12 évesek számára. Továbbá még nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni olyan rendezvények szervezésére, amelyekkel újabb családokat tudnak megszólítani. Ehhez pedig elengedhetetlen az online jelenlét a közösségi médiában, amelynek koordinálása újabb erőforrásokat kíván a szervezők részéről.

„A kezdetekkor még nem is láttuk, mennyire fontos, hogy egy kis magyar szigetet teremtsünk a gyerekek számára itt Csehországban. A közös játék során megismerkednek egymással, barátságok alakulnak ki, amelyek felnőtt korig is elkísérhetik őket. Megtapasztalják azt is, hogy az anyanyelvükön nem csak otthon a családban, hanem sok más emberrel is tudnak kapcsolatot teremteni, és hogy a magyar anyanyelv előny számukra, amelyet érdemes ápolni.” – zárta a beszélgetést Krisztina.

Fotók: Pongrácz Emma