Hetedszer rendezték meg a HUVAC kiállítását a főkonzulátuson

Szép magyar ősz Torontóban

/ Berec Judit /
berec.judit képe
Immár hetedik alkalommal rendezték meg a torontói magyar főkonzulátuson a Kanadai Magyar Képzőművészek Szövetségének a kiállítását. A HUVAC minden év októberében tartja meg tárlatát.
HUVAC kiállítás a torontói konzulátusonHUVAC kiállítás a torontói konzulátusonHUVAC kiállítás a torontói konzulátuson

A kiállítás megnyitóján Igaz Máté Árpád, a főkonzulátus ügyvivője örömét fejezte ki, hogy oly sokan ellátogattak a kiállításra.

„A főkonzulátus és a HuVAC együttműködése 2016 óta virágzik. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy immár hetedik éve a nemzeti ünnepünket megelőzően teret adhatunk a kanadai magyar művészeknek, hogy megmutassák, mit alkottak az elmúlt esztendőben” – hangsúlyozta a diplomata. Hozzátette:

„Elképesztő érzés, milyen nagyszerű alkotók élnek itt, Kanadában, hiszen az alkotásaikkal hidakat építenek és kapcsolatokat teremtenek az itt élő nemzetiségek, valamint az anyaországi és a helyi magyarok között. Az itt látható alkotások hozzájárulnak ahhoz is, hogy a kanadai magyarság a nemzeti identitásában erősödni tudjon. Nagyon bízom abban, hogy az immár hétéves tárlat további 77 évben is létre tud jönni.”

Schultz Gábor képzőművész, a HuVAC elnöke kiemelte, hogy az alkotói csoport 2000 óta fogja össze az Ontario tartományban, illetve Montreal és Québec környékén dolgozó magyar művészeket. Évente legalább két csoportos kiállítást terveznek, amelyekből az egyik a magyar konzulátuson szervezett hagyományos tárlat.

„Nagy öröm, hogy minden évben megrendezhetjük itt a kiállításunkat. A tavalyi tárlat különlegessége az volt, hogy amikor minden galéria zárva tartott, egyedül itt kaptunk helyet az alkotásaink bemutatására. A mostani kiállításunknak nem volt témája, ugyanis úgy gondolom, hogy nem célszerű minden évben az ’56-os események köré szervezni a tárlatokat. Most arra kértük a művészeket, hogy az ősszel és a magyarsággal kapcsolatos műveiket hozzák el, azokat, amelyek közel állnak a szívükhöz. Többen megállítottak, hogy elmondják: igen, ez egy eléggé színes és vegyes kiállítás.”

A HuVAC-nak közel 40 aktív tagja van, ám a tárlatot 17 művész 30 alkotásából állították össze. A nyitórendezvényen festmények, grafikák, fotográfiák és porcelán tárgyak is láthatóak voltak.

A festmények és grafikák fókuszában a többek között a csendéletek, a tájképek, az épületek külső és belső homlokzatai, valamint a különböző absztrakt alkotások álltak. A képzőművészek elsősorban akrillal, olaj- és vízfestékkel dolgoztak, de voltak olyan festmények is, amelyen kombinálva voltak a különböző textúrák.

A porcelán alkotások között fellelhető volt például az ’56-os eseményekre utaló lyukas magyar zászló is. A fotográfiákon pedig portrékat és absztrakt műveket láthatott a nagyközönség.

A kiállítás során a művészet kedvelői szavazhattak a számukra legkedvesebb alkotásra. Nekem igazán nehéz volt a döntés, hisz szebbnél szebb műveket láthattunk. Ám végül Kralovánszky Balázs fotográfiájára esett a választásom, aki Kányádi Sándor író, költő húgáról készített egy izgalmas fotót. Az idős Róza ráncai között látni véltem a hölgy egész élettörténetét.

A műveket a főkonzulátus nyitvatartás idejében, előzetes regisztrációt követően lehet megtekinteni vagy megvásárolni.