Hatalmas lendülettel újraindult a müncheni Recefice

/ Csanak-Balázs Lilla /
balazs.csanak.lilla képe
A járvány miatt kényszerszünetet tartott gyermek néptánc foglalkozások 2022-ben újra szárnyra kapnak. Szeptember eleje óta zajlik a toborzó munka a müncheni Regös Magyar Néptáncegyüttes közreműködésével a hétvégi magyar iskolában. A táncra csalogató beszélgetések betetőzése az első néptáncos foglalkozás volt október 22-én.

Az évkörhöz igazodó, játékos-mondókás és táncos foglalkozásra több, mint 30 gyermek érkezett. Az első próbára érdeklődve, ám mégis kissé félszegen érkező gyerekek a játékok során hamar feloldódtak és csakhamar gyerekzsivaj töltötte be a tornatermet. A foglalkozás olyannyira lekötötte a szülőket is, hogy ők is a teljes foglalkozást dalolva mulatták végig.

A néptáncos foglalkozások egyelőre a hétvégi magyar iskola rendjét követve valósulnak meg, de nem kizárt az sem, hogy a későbbiek folyamán az iskolától függetlenül is beinduljanak. Csanak-Balázs Lilla Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjas készségesen válaszolt az érdeklődő szülők kérdéseire és felvetéseire. A szülők részéről érkező igényekre válaszolva nem kizárt az sem, hogy néptáncos foglalkozás induljon a szülők részére is.

Közösségformáló erejét is ismerve a néptáncnak a Regös Néptáncegyüttes egykori művészeti vezetője, Bilicki Viktor, nagyon ígéretesnek látja az indulást és bízik abban, hogy ez a lendület újra mozgásba lendíti a járvány által kissé befagyasztott helyi, magyar közösségi életet.

A jövőbe tekintő tervek közt szerepel az is, hogy a havi rendszerességgel megvalósuló táncházakra is becsalogassák a hétvégi magyar iskolát látogató gyerekeket és szüleiket.