„Három éjjel, három nap, nem elég a lábunknak!”, avagy táncolt egész Nyugat-Kanada

/ Kalina Veronika /
kalina.veronika képe
2016-ban – 10 év után ismét – Calgaryban került megrendezésre, ez alkalommal már a 38., Nyugat-Kanadai Néptánc Fesztivál (38th Annual Western Canadian Hungarian Folk Festival). Október 7-9. között a Calgary-i Bartók és Vadrózsa Táncegyüttesek tagjai összesen 5 város, 8 Néptáncegyüttesét látták vendégül. A pénteki napon minden résztvevő megérkezett a Fesztiválnak otthont adó Westin Hotelbe, mindeközben pedig már serényen zajlottak a próbák a University Theatre színpadán. Szombaton ugyanezen színpadon mutatták be egy délutáni és egy esti előadás keretén belül Calgary, Edmonton, Regina, Vancouver és Winnipeg együttesei közel 18 tájegység táncait, mindkét alkalommal teltházas nézőtér előtt.
WCHFFWCHFFWCHFFWCHFF

A gálaműsorok nyitószáma, a Bíró Zsuzsanna által koreografált „Zobor Vidéki Asszonyok” tánca, melyben a felsorolt együttesek leányai és asszonyai közösen léptek színpadra, szinte megállította az időt, megérintette és eggyé varázsolta az összes jelenlévőt. Ez volt az a műsorszám, melytől sok szem nem maradt szárazon. „A Mi Mezőségünk” című finálé – szintén a résztvevő együttesek közös előadásában – pedig boldog elégedettséggel és felszabadult vidámsággal töltötte meg a termet.

A színpadi program izgalmai után, vasárnap különböző énekes, zenés és táncos oktatásokon vehettek részt gyermekek és felnőttek egyaránt Baranyai Barbara, Kaszai Lili és Fundák Kristóf vezetésével. A Fesztivál azonban mindemellett rengeteg egyéb programot is kínált. A rendszeres, hajnalba nyúló táncházakban nyoma sem volt a fáradtságnak. Baráti beszélgetések, gyermekzsivaj, énekszó és a táncot járó talpak ütemes zenéje töltötte meg a levegőt. Mindehhez lélekkel teli muzsikát szolgáltatott a magyarországi Zagyva Banda és a kanadai Gyanta Zenekar, akik Szász Józseffel és Kurdi Gáborral kiegészülve nemcsak a táncházakat, de a színpadi programokat és az oktatásokat is végigkísérték. A szünetekben pedig a legkülönfélébb portékákból lehetett válogatni a külön erre az alkalomra szervezett piacon, ahol a kürtőskalács mellett mesekönyvek, viseletek vagy ékszerek vártak új gazdájukra.

Igazán különleges volt e fesztivál a nagyszámú gyermek és fiatal résztvevő miatt is, akiknek a szervezők külön programokkal kedveskedtek. A gálaműsorok közötti szünetben, pihenés gyanánt, Lúdas Matyi története elevenedett meg előttük. Míg vasárnap a csakis számukra kialakított Népi Nanny szobában ügyeskedhettek együtt kicsik és nagyok. A könyvek, játékok, színezők és a bábszínház bűvölete mellett elkészíthették saját fesztivál-tarisznyájukat, ékszerüket vagy fakanálbábjukat. Tudásukat pedig a gyermek táncházakban és tánctanításokon gyarapíthatták.

A fesztivál megvalósításában és lebonyolításában nagy szerepe volt annak a rengeteg támogatónak és önkéntesnek, akik szívvel-lélekkel álltak a szervezők mellé. Ezen önkéntesek között voltak a Kőrösi Csoma Sándor Program egykori és jelenlegi ösztöndíjasai is: Fózer Dóra (Calgary, 2015), Jancsó Antónia (Kelowna), Kalina Veronika (Calgary, 2016), Mészáros Attila (Edmonton), Pap Johanna (Victoria). E felhőtlen hangulatú, élményekben és értékekben gazdag hétvége azonban nem jöhetett volna létre azon szervezők nélkül, akik majd nyolc hónapon keresztül, éjt nappallá téve, lelkiismeretesen munkálkodtak azon, hogy egy ilyen emlékezetes, tartalmas, örömteli Fesztivált teremtsenek!

Találkozunk jövőre is, Vancouverben!

Köszönet a képekért: Ashley Orzel-nek, Szabó Lászlónak és a vancouver-i Forrás Néptáncegyüttesnek