„Három az egyben” esemény Szarajevóban

Lelkes diaszpóraközösség – sikeres Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjprogram

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde képe
Rendkívül mozgalmas volt az elmúlt időszak Szarajevóban. Mindamellett, hogy a HUM Magyar Polgárok Egyesületének 30 éves fennállása alkalmából elkezdődtek a „HUM 30” elnevezésű, nagyszabású jubileumi gálaműsor előkészületei, rendszeres programjaink is helyet kaptak.
szarajevói magyarokbiztos kezekben a lángostészta a sikeres KCSP évre!ügyes gyerekek

Májusban a magyar és bosnyák gasztronómia került fókuszba a házunk táján. Nagyon szerettünk volna egy kerti grillezést, sütést-főzést megszervezni, viszont az esős időjárás sajnos ellehetetlenítette ezt az ötletünket. Szerencsére a Magyar Házban minden feltétel adott volt, hogy ismét egy felejthetetlen napot töltsünk el együtt.

Az előre elkészített tésztából kicsik és nagyok megformázták a saját lángosukat, majd a konyhában Tamás szakács megsütötte azt nekünk. Mindenki kedve szerint választott a feltétek közül. A legnépszerűbbnek természetesen a sajtos-tejfölös lángos mutatkozott, de a bosnyák krémsajtos-sonkás (kajmak-suho meso) is igen közkedveltnek bizonyult.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy ennek a programunknak is nagyon fontos közösségépítő szerepe volt a szarajevói magyar diaszpóraközösségben. Az ételek és az étkezés kultúrája egyedülálló lehetőséget kínált arra, hogy az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz, megosszák hagyományaikat és tapasztalataikat, és egyben erősítsék a közösség identitását.

Megemlékeztünk a nemzeti összetartozás napjáról is Szarajevóban, hiszen a Kárpát-medence és a diaszpóra 15 milliós magyarsága immár tizenharmadik éve együtt ünnepli ezt az összetartozást. Mi is ennek az összetartozásnak a részesei vagyunk, s megerősítettük magunkban, hogy mi, magyarok nem vagyunk egyedül, bárhol is élünk, akár itt, Bosznia-Hercegovinában.

A folytatásban megragadtam az alkalmat, és büszkén méltattam az elmúlt 9 hónap munkáját. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Kőrösi Csoma Sándor Programjának szarajevói képviselőjeként hálámat fejeztem ki mindenkinek, aki segített abban, hogy együtt, egy jó csapatban, közös akarattal egy cél érdekében dolgozzunk.